8 saker du inte visste om pensionen att bli pensionär och pensionssparande

  • Kategori
  •  | Övrigt
  •  | Spara till pensionen

Oavsett om du är pensionär eller inte… Den 21 augusti är det alla pensionärers dag. För många är alla pensionärers dag relativt okänd och bara en av alla hundratals temadagar… Men för oss på Nowo är den speciell. Dagen till ära tänkte hjälpa dig att imponera med dina pensionskunskaper vid middagsbordet ikväll.

Här kommer 8 saker du kanske inte visste om att bli pensionär, pensionen och pensionssparande.

1. Alla pensionärers dag är instiftades redan 1991 av Världshälsoorganisationen (WHO). Alla pensionärers dag är inte bara ett tillfälle att fira det goda livet som pensionär, utan också en dag då pensionärers villkor uppmärksammas. För även om vi i Sverige ibland oroas över hur stor vår pension kommer att bli, så finns det många länder i världen där det sociala skyddsnätet för pensionärer är begränsat.

2. Visste du att Sverige var det första landet i världen som införde en allmän pensionsförsäkring? Redan 1913 fattade riksdagen beslut om att införa den och blev därmed först i världen att införa en försäkring som i stort sett omfattade hela befolkningen.

3. I vissa länder är alla pensionärers dag en helgdag, för att familjer och unga ska få en extra möjlighet att träffa den äldre generationen och verka över åldersgränserna. För dem som inte är pensionärer än är dagen ett utmärkt tillfälle att erkänna pensionärernas insatser och visa uppskattning.

4. En intressant iakttagelse är att antalet skilsmässor bland 65-plussare har ökat kraftigt de 20 senaste åren. Att många har fått bättre ekonomi kan vara en orsak. Vi har det bättre materiellt sett idag än tidigare generationer som växte upp under fattiga förhållanden. Läs mer här.

5. I en studie som gjorts vid Göteborgs universitet framgår det att det finns en viss obefogad oro inför sen sociala övergången när man går i pension. Före pensioneringen angav närmare 40 % att de kommer att sakna den dagliga samvaron med andra som de får via jobbet. Efter pensionen var det bara 22 procent som saknade dessa aspekter av arbetet. Gräset är kanske grönare på andra sidan?

6. När den ordinarie polisen i Stockholm inte räckte till fick ett gäng pensionerade kriminalinspektörer och mordutredare rycka in. Numera kallas de för “Silvervargarna” och de har tillsammans tagit sig an runt 250 anmälda brott och arbetet har resulterat i över 100 års utdömda fängelsestraff.

7. Har du koll på den genomsnittliga totala pensionen för boende dig som bor i Sverige?
Alla siffror är beräknade innan skatt.

Alla: 20 400 kronor per månad (2021)
Kvinnor: 17 000 kronor per månad (2021)
Män: 24 200 kronor per månad (2021)

8. Du kanske har hört att pensionsåldern ska höjas? Men varför då? Jo, pensionsåldern höjs främst på grund av två saker: ökad förväntad livslängd och den ekonomiska hållbarheten i systemet.

Eftersom vi lever längre behöver pensionssystemet anpassas för att säkerställa att den som går i pension får tillräckligt med stöd. Vi lever ju längre, och måste alltså få pension utbetald under en längre tidsperiod än tidigare generationer. En höjd pensionsålder kan skapa en mer hållbar finansiering av pensionssystemet genom att minska den ekonomiska bördan på den yngre generationen och också nyttja den äldre arbetskraftens produktivitet längre. Vill du inte jobba längre? Då kan ett eget sparande till pensionen vara lösningen.

Glad alla pensionärers dag!

Livet som pensionär