Läs månadens finans och kulturkuriosa med vår finansexpert Erik

 • Kategori
 •  | Fonden
 •  | Övrigt

Ta del av fakta om analyser om finans, samt lite finanskuriosa med vår oberonde finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare med inriktning finans inom branschen, samt som fastighetsmäklare en period.

”..Håll i hatten..” 

Idag är det ju inte så många som bär hatt, men det är ju den årstiden nu. Det blåser lite… Senaste månaden har varit väldigt händelserik och det är ju alltid intressant när det kommer till finans. Oavsett vilket håll det än blåser så skapar det ju faktiskt alltid nya möjligheter. 

Riksbankens pris till minne av Alfred Nobel, delas ut av statschefen i anslutning till de övriga ”Nobelprisen”, den 10e december. I år går det bla till Ben S. Bernanke. 

”..Pristagarna har väsentligt förbättrat vår förståelse av bankernas roll för ekonomin, särskilt vid finanskriser. Deras forskning visar bland annat varför det är så viktigt att undvika att banker kollapsar…” 

Modern bankforskning klargör varför vi har banker, hur vi kan göra dem mindre sårbara i kristider och hur bankkollapser förvärrar finanskriser.

Ben Bernanke analyserade 1930-talets depression, den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Han visade bland annat hur bankrusningar var avgörande för att krisen blev både djup och långvarig. När bankerna kollapsade försvann värdefull kunskap om låntagarna som var omöjlig att snabbt bygga upp igen. Samhällets förmåga att kanalisera sparande till produktiva investeringar blev därmed kraftigt nedsatt. 

”– Pristagarnas insikter ger oss bättre möjligheter att i framtiden undvika såväl allvarliga kriser som kostsamma räddningsaktioner, säger ekonomipriskommitténs ordförande Tore Ellingsen…”

Höjd skatt på ISK-konton, tom den politiska vänstern revolterar upprörda, helt rätt inställning, den årliga skatten höjs under 2023 från cirka 0,44% till 0,88% av förvaltat kapital. Men, tittar man mellan raderna så har faktiskt Sverige dykt upp som ett så kallat ”skatteparadis” under de senaste 15 åren, hör och häpna. 

En hel del av rent absurda skatter, av kapital som redan är beskattade minst 1-2 ggr tidigare i processen, har faktiskt tagits bort.

 • Förmögenhetsskatt, tidigare 1,5% årligen på taxerad förmögenhet… Zero idag 
 • Fastighetsskatt, tidigare 1,5% årligen på taxerad fastighet… Zero idag 
 • Arvsskatt, tidigare 30% på ärvd taxerad förmögenhet… Zero idag 
 • Gåvoskatt, tidigare 30% på mottagen taxerad förmögenhet… Zero idag 
 • Via ISK konton, tidigare 30% reavinstskatt på vinster från värdepapper, idag Zero 
 • Via ISK konton, tidigare 30% reavinstskatt på utdelningar från värdepapper, idag Zero 
 • Gränsen för att betala statlig skatt (marginalskatt) på inkomst är idag 45 TSEK/månad, inkomster under den nivån betalar bara cirka 26% skatt på inkomst 
 • Ränteavdrag med 30% av räntekostnader i skatteåterbäring, fortfarande kvar. 
 • Bolagsskatt, sänkt från 28%, till 20,6%, en ganska kännbar skillnad. 

Det går alltså åt rätt håll, och en höjning av den årliga skattekostnaden för ett ISK blir därför ganska marginell i det stora hela.

Vi lever i ”sparandets högtid” nu. När ett sunt och regelbundet sparande, kan göra stor skillnad i livskvalite och finans över tid. 

Räntebesked från riksbanken, vilket var väntat, börsen har varit stark under november och bör gynna banker och exportföretag med en låg värderad krona, som ligger tungt i index. Riksbanken hintar nästa topp av höjning i februari, så det är ”inprisat” i marknaden. 

Kulturspaning 

Vad är kultur? En lite kanske diffus fråga kanske…? Enkelt förklarat, så är ju kultur den del av livet, där människor skiljer sig från djur. 

Att med fördel kunna tillgodogöra sig material, inte bara instinkt, dvs tillfredsställa basala behov så som att äta, sova och fortplanta sig, utan att se med intresse och passion för abstrakt stimulans. 

En sådan företeelse är exempelvis ett besök på operan. 

Den 15e december har stockholmsoperan nypremiär, med introduktion innan, till Puccinis mästerverk, ”La Boheme”. En sk ”höjdare”. 

Julklappstips 

Inför de kommande högtiderna så finns det ju alltid lite förslag, ett av dem är exempelvis en klassisk ”Coffee table book”; Swedish Noir Cocktails. Det är en nyskapande cocktailbok med drinkar att dö (eller mörda) för. Den utgår från en fråga: Vad skulle hända om man med avstamp i ett trettiotal världsberömda och älskade svenska deckarförfattare och företrädarna för genren Swedish Noir, skapade en samling (o)dödliga cocktails?  

Det är inte för stunden, kanske den mest uppskattade gåva, i utbyte tex mot en ny ”Iphone”, men när det börjar närma sig studentexamen, så är ett sparkapital för barnen, en inte helt ouppskattad överraskning, alltså varför inte börja spara till barnen redan idag? 

En person som dock faktiskt ”håller i hatten” är ”Henry ”Indiana” Jones Jr, Phd”, som återkommer till biograferna under 2023. Han brukar ha koll på läget…

Vår sparexpert är Erik Brood

Vid pennan,
Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare.