Vill du ta ut pengar från Nowo?

Att ta ut pengar från ditt långsiktiga sparande är inget vi rekommenderar då det skadar din avkastning över tid.

Nowo är ett öppet sparande vilket gör att pengarna inte är låsta. Det är dina pengar och det är egentligen bara det egna samvetet mot ditt framtida jag som påverkar huruvida du väljer att ta ut dina pengar i förtid innan du fyller 67 år.
TA UT PENGAR

Du går miste om ränta-på-ränta-effekt på ditt sparande

Genom att ta ut pengar i förtid riskerar du att gå miste om det bästa av allt med ett långsiktigt sparande. Nämligen ränta-på-ränta-effekten på ditt sparande. Det är faktiskt så att ju längre du sparar, desto mer växer ditt sparande utan att du behöver spara mer pengar själv ur egen plånbok. Eftersom ditt sparande placeras i Nowo Global Fund så investeras också dina pengar i aktier och fonder.

Kort om Nowofonden:

⭐️ Nowofondens avkastning 2023: +17,77 %

⭐️ Fondens snittavkastning de senaste fem åren: +14,24%

⭐️ Nowo Global Fund kvalade 2023 in på listan av de bästa blandfonderna och kvalade in i det toppskiktet enligt fondanalysföretaget Morningstars utvärdering.

⭐️ Fonden har sedan 2021 haft 5 av 5 stjärnor hos Morningstar vilket är en utmärkelse som en fond får om den är en av de 10% bäst avkastande fonder i sin kategori.

Ekonomiexperter brukar säga att just spara i fonder är det allra bästa sättet att skydda sina pengar mot inflation (inflation betyder att pengarna minskar i värde). Det betyder också att du har möjlighet att få avkastning på dina pengar. Och ju längre du sparar desto mer avkastning kan du få. Det är faktiskt så att det är under dina sista sparår som ditt sparande kommer växa som mest. Säg att du sparar samma belopp varje månad under 30 år, då är det under de sista nio åren du kommer tjäna mest pengar. Mer än vad du gjorde under de 21 första åren. Men om du tar ut dina pengar förlorar du faktiskt hela effekten, och får börja om från början. Här kan du se ett exempel på hur mycket ränta-på-ränta-effekten kan påverka ditt sparande.

Har du inte möjlighet att spara just nu?

Vi förstår att saker kan hända i livet och att dina förutsättningar att spara kan förändras. Därför är det väldigt enkelt att pausa ditt sparande i Nowoappen. För du kanske egentligen inte behöver ta ut pengarna, men du behöver pausa lite i ditt sparande. Då är det helt ok. Så länge det du sparat ligger kvar på ditt ISK och i Nowofonden så kan du fortfarande få avkastning på dina redan sparade pengar även om du inte sparar mer varje månad under en kort period. Pausa ditt sparande här »

Försäljningsavgift

Syftet med Nowo är att du ska spara långsiktigt till din pension. Men om du behöver ta ut pengar så har Nowo och fondbolaget en administrativ process i samband med att en försäljning sker. Om man väljer att ta ut sina pengar så innebär det administrativa kostnader och för att Nowomedlemskapet fortsatt ska kunna vara kostnadsfritt så har vi en försäljningsavgift om 2,5 % eller maximalt 295 kr per försäljning.

Vill du trots detta ta ut pengar? Följ stegen nedan.

Så här går du tillväga när du vill sälja dina fondandelar

Läs noga igenom instruktioner över hur du ska göra för att få ut ditt innehav!

Följ stegen för att ta ut dina pengar:
1. Gå till kundportal.nowo.se eller klicka här »
2. Logga in genom att legitimera dig med Mobilt BankID.
3. Ange ditt personnummer, 10 eller 12 siffror och tryck på Logga in.
4. Invänta tills du ser texten “Starta BankID-programmet”, öppna därefter ditt mobila BankID på din telefon och signera. När signeringen är klar, gå tillbaka till inloggningssidan.

Video gällande hur du loggar in och registrerar ett utbetalningskonto.

När du loggat in är första steget att registrera ditt utbetalningskonto.
OBS: Registreringen av ett externt bankkonto gör du endast en gång. Har du redan ett aktivt bankkonto behöver du inte lägga in ett nytt om du inte till exempel har bytt bank.

Följ stegen för att registrera ditt utbetalningskonto:
5. Gå till “Konton” i menyn, och välj “Skapa externt konto”. Under “Typ väljer du “Autogiro.

6. Lägg till ditt utbetalningskonto genom att fylla i:
Ruta 1: Namn (ditt för- & efternamn)
Ruta 2: Clearingnr (Clearingnumret är oftast de 4 eller 5 första siffrorna i ditt kontonummer.
Är du osäker? Kolla med din bank.)
Ruta 3: Bankkonto/Kontonummer 
Fyll i uppgifterna och tryck Genomför.

Kontot du registrerar måste vara ett transaktionskonto som du äger.

Video gällande hur du gör för att sälja dina andelar.

Av säkerhetsskäl måste vi verifiera att du är ägare till kontot. Det kan ta upp till 48 timmar innan ditt konto blir verifierat av din bank. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt din bank hanterar ärendet.

7. Ditt bankkonto måste få status ”aktiv” innan du kan lägga en säljorder och göra ett uttag. Det sker oftast inom 48 timmar. När ditt bankkonto fått status “aktiv”, kan du hitta det under Kontonoch Externa konton.

När ditt utbetalningskonto fått status aktivt kan du sälja dina fondandelar.
8. För att sälja dina fondandelar, gå till Handla, välj Fonder och klicka på den röda knappen Sälj.
9. Nu visas den fond som du vill sälja, tryck Välj.
10. Välj det konto du vill sälja dina andelar från genom att bocka i den orangea rutan framför kontot.
11. Nu har du påbörjat din sälj- och uttagsorder. I rullgardins meny under rubriken Likvidkonto ska det stå: Autogiro.
12. Under Order kan du välja ordertyp och sälja antingen genom andelar eller procent av ditt innehav. Ange hur mycket du vill sälja och tryck på Genomför.
13. Klart! Nu behöver du inte göra mer.

Fondbolaget hanterar nu din säljorder.
Det kan ta upp till 4 bankdagar innan du ser pengarna på ditt konto.

BEHÖVER DU HJÄLP? vector arrows

*Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Nowo Global Fund kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

illustration