Så läser du det orangea kuvertet och ditt pensionsbesked

  • Kategori
  •  | Spara till pensionen

Ganska snart landar det orangea kuvertet i din brevlåda. Det skickas ut av Pensionsmyndigheten varje år. Att förstå det orangea kuvertet är inte så svårt som det kanske kan se ut. I detta blogginlägg förklarar vi vad som är vad och hur du ska läsa det orangea kuvertet.

I ditt pensionsbesked, också i folkmun kallat det orangea kuvertet ser du hur mycket du totalt har tjänat in till din allmänna pension. Din allmänna pension är basen i pensionspyramiden. I filmen nedan förklarar Magdalena Kowalczyk vad som ingår i pensionspyramiden. Den allmänna pensionen kommer från staten och består av inkomstpension och premiepension som båda är inkomstgrundade. Pengar som alltså samlas ihop därför att du har jobbat och betalat skatt och din arbetsgivare har betalat sociala avgifter.

 

SIDA 1

Här har vi ett exempel från pensionsmyndighetens hemsida på hur ett pensionsbesked/det orangea kuvertet kan se ut.

Dina pensionskonton
Det finns ett konto för inkomstpension och ett konto för premiepension. 

SÅHÄR LÄSER DU TABELLEN:

Värde 2020-12-31
Hur mycket du hade på dina konton vid förra årsskiftet i början av året

Beslutad pensionsrätt
De pengar du har tjänat in till din allmänna pension det senaste deklarerade inkomståret, alltså det som har tillkommit till din samlade pensionspott.

Arvsvinster
Arvsvinst är pension efter de som dör och som fördelas mellan dem som fortfarande lever.

Administrations- och fondavgift för inkomstpension och premiepension
Den avgift du betalar för administration av din allmänna pension och den avgift fondbolagen tar ut för administration av dina fonder. 

Värdeförändring
För inkomstpensionen visas hur mycket värdet på dina sammanlagda pensionsrätter har förändrats. För premiepensionen visas hur mycket värdet på ditt konto har förändrats beroende av fondernas värdeutveckling och hur mycket pengar som funnits på ditt konto vid olika tidpunkter under året.

Värde 2021-12-31
Visar hur mycket du hade på dina konton vid årsskiftet, alltså det här året.

Summa intjänad allmän pension
Detta är din allmänna pension just nu. 

Din premiepension
Premiepensionen är den del av din allmänna pension där du själv har möjlighet att välja var pengarna placeras, d v s i vilka fonder. Tabellen visar i vilka fonder din premiepension är placerad, värdet för varje fond samt även värdeutveckling och fondavgift för ditt fondinnehav. Här är det viktigt att kolla vilka som presterar! 

Du kan jämföra avgiften och din totala värdeutveckling för den genomsnittlige personen som du ser längst ner i tabellen. Då får du koll på om ditt innehav presterar bra eller dåligt. Om de presterar mindre bra bör du överväga att flytta om din premiepension till andra fonder.

SIDA 2

På sidan två kan du se hur mycket du har tjänat in i allmän pension för två år sedan. Eftersom du ännu inte hunnit deklarera 2021 års inkomster grundas dessa siffror på din deklarerade inkomst för två år sedan, det vill säga 2020. 

Vill du hellre se en film där Magdalena går igenom det orangea kuvertet? Se filmen nedan.

 

Hoppas det blev lite tydligare och att du nu har lite koll på hur du ska läsa ditt pensionsbesked. 


INTE NÖJD MED HUR MYCKET DU FÖRVÄNTAS FÅ I PENSION?

Känner du att det inte riktigt känns som ett bra besked? Trodde du att du skulle få mer pengar till pensionen? Sanningen är tyvärr ofta den att förväntan vs vad du faktiskt får ut i pension gå isär. Därför finns NOWO. Med NOWO kan du spara själv till ålderns höst utöver den allmänna pensionen och premiepensionen och dryga ut kassan så att du fortfarande har råd med lite guldkant den dagen det är dags att gå i pension. Nedan har vi samlat några tips på hur du kan dryga ut din egen pension. 

TIPS PÅ HUR DU KAN DRYGA UT DIN PENSION

1. Ha ett eget privat sparande där du sparar regelbundet och långsiktigt. Det räcker att spara lite och ofta. Med NOWO kan du t.ex. Dagspar vilket innebär att du sparar valfri summa varje dag. Typ 10 kr eller så. Det blir otroligt mycket pengar över tid. Flera hundratusentals kronor faktiskt. Testa att Dagspara genom att ladda ner NOWO-appen.

2. Ta hand om din tjänstepension. Du kan t.ex. flytta dina gamla fribrev som är tjänstepensioner från dina gamla arbetsplatser. Dessa kan du flytta och på så sätt minimera avgifterna och maximera avkastningen. Tack vare NOWOs samarbete med Svenska Fribrevsbolaget kan du t.ex. flytta dina gamla tjänstepensioner och placera dem i NOWO Fund. Läs mer om det här.

3. Har du hört talas om löneväxling? Det är ett sätt att öka sin pension genom att betala in mer av din lön till din pension nu och betala mindre skatt när du tar ut den den dagen du går i pension. Så precis som namnet antyder så växlar du in en lite större del av din lön till pensionen istället för att få ut dem i lön här och nu. Läs mer om löneväxling här.

4. Spara med andras pengar. Ja det går faktiskt. När du är medlem hos NOWO får du tillgång till två sparsätt som inte kostar dig något mer än tid. Det är enkäter och köp i våra partnerbutiker. Du kan t.ex. gör en enkät i NOWO-appen som tar x-antal minuter och få pengar till ditt sparande som sedan placeras långsiktigt i NOWO Fund. Du kan också gå via NOWO när du ska handla på nätet och få cashback från butikerna till ditt sparande. Bara att tacka och ta emot för “gratis pengar”. Testa genom att ladda ner NOWO-appen. 

TESTA NOWO