Vad innebär det att löneväxla och hur funkar det?

  • Kategori
  •  | Spara till pensionen

Har du hört folk på jobbet prata om att löneväxla? Det är ett sätt att öka sin pension genom att betala in mer av din lön till din pension nu och betala mindre skatt när du tar ut den när du går i pension. Så precis som namnet antyder så växlar du in en lite större del av din lön till pensionen istället för att få ut dem i lön här och nu. 

Fördelar med löneväxling

Fördelen med att löneväxla är att du betalar mindre skatt på pengarna du tar ut när du går i pension. På så vis tjänar du alltså på att löneväxla. Din arbetsgivare kan också bidra några procent extra på det växlade beloppet eftersom arbetsgivaravgiften är så mycket lägre på pension än lön. Det är ju också så att ju mer du sparar till pensionen varje månad ger dig större möjlighet till en högre avkastning över tid. 

Vem kan och vem bör löneväxla?

Att löneväxla passar dig som har lite högre månadslön. Du bör ha en månadslön på minst 51 250 kronor (2024). Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension och andra socialförsäkringsförmåner. Gränsen för vart det är lönt att löneväxla ändras från år till år och baseras på det så kallade prisbasbeloppet. Se uträkning nedan.

Uträkning: vem gynnas av att löneväxla?
Inkomstbasbelopp 2024:
1 inkomstbasbelopp = 76 200 kronor

Brytpunkten för att tjäna in allmän pension är en årsinkomst om 8,07 inkomstbasbelopp. Alltså 74 300 x 8,07 = 614 934 kronor per år som du därefter delar med antalet månader (12) vilket blir 51 244 kronor per månad.

Kolla upp ditt avtal

Har du kollektivavtalad tjänstepension bör du först kolla upp hur löneväxling skulle påverka din totala pension.


Vill du ha fler spartips? Såhär skapar du en sparrutin »