5 tips! Så sparar du långsiktigt när du får mindre pengar i plånboken

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Nyheter
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spara till pensionen

Har du också märkt att matkassen blivit dyrare när du handlar i butiken? Du är inte ensam. Just nu är inflationen hög i Sverige. Senast idag den 14 juni kom besked om att inflationen är på 7,2 %. Det betyder kort och gott att saker har blivit i snitt 7,2 % dyrare. Framöver planerar också riksbanken att höja styrräntan ytterligare (en dubbelhöjning skedde den 30 juni 2022), vilket påverkar bankernas räntor på bolån, och därav plånboken hos alla som har lån hos banken. Kort och gott, mindre pengar i plånboken för många.

Hur ska du då tänka när det kommer till det långsiktiga sparandet när du har mindre pengar här och nu? Här kommer 5 tips som hjälper dig att fortsätta spara även i tuffare tider.

1. Förhandla din ränta hos banken.
Det går och man får. Vi har skrivit ett separat blogginlägg om detta där vi ger tips på hur du går till väga för att få en så låg ränta som möjligt på ditt bolån. Läs inlägget här »

2. Spara lite, men ofta.
Vi vet, det kan vara svårt att tänka på det långsiktigt sparandet när det är knapert här och nu. Men det är enklare att få sparandet att bli av om du sparar lite åt gången. Testa Nowos Dagspar t.ex. 10 kr om dagen räcker. Eller kanske har du råd att månadsspara 250 kr i månaden? En annan superviktig sak är att du inte tar ut pengarna i förtid. För tar du ut pengarna är risken stor att du missar den uppgång som kommer så småningom. Då riskerrar du att bli utan en guldkantad pension. Så håll ut och fortsätt spara. Det fixar du! Läs mer om alla våra sparsätt här »

3. Spara med andras pengar.
Se till att gå via Nowo när du handlar och låt butikerna stå för ditt sparande. När du går via Nowo när du handlar så pytsar nämligen butiken in en slant till ditt sparande direkt, utan att det kostar dig något. Du kan också byta din tid mot pengar i Nowoappen genom att göra enkäter och få ersättning för det till ditt sparande. Ett perfekt sätt att spara långsiktigt utan att det kostar dig något alls.

4. Savehacks!
Det finns massa småsaker du kan göra i din vardag, som inte påverkar din levnadsstandard nämnvärt, men som gör att du får mer pengar i plånboken. T.ex. att panta dina flaskor och brukar. Varför kasta pengar i sjön liksom? Behöver du köpa nya verktyg, låna av en kompis eller familjemedlem istället. Det finns massor av småsaker du kan göra för att inte spendera onödiga pengar. Vi har massor av Savehacks på vår Instagram och vår TikTok. Så ett tips är att följa oss där.

5. Planering
Du behöver inte avstå från saker här och nu bara för att kunna spara långsiktigt. Du kan göra både och bara du är lite smart och ligger steget före. Ska ni ut och käka, boka bord via The Fork så får ni rabatt på menyn. Ska du ut och resa? Skapa en bevakning på flyget hos Skyscanner och boka när det är som billigast. Ska du köpa ny TV? Skapa en prisbevakning hos Pricerunner och spara tusenlappar.