10 tips som höjer din pension

  • Kategori
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spara till pensionen

Har du fått ditt pensionsbesked, också kallat det orangea kuvertet? Hur såg det ut med din allmänna pension egentligen? Du har ju din tjänstepension också. Men för att säkra upp guldkanten så har vi satt ihop 10 tips som höjer din pension.

1. Se över placeringen av din premiepension
Din premiepension är en del av din allmänna pension. Den bestämmer du själv hur du vill placera. Här är det viktigt att ha koll på vilka avgifter fonderna har kontra hur de presterar.

2. Se över placeringen av din tjänstepension
Om du har en premiebestämd tjänstepension sätter din arbetsgivare pengar till din framtida pension. I den premiebestämda tjänstepensionen bestämmer du själv hur du vill placera dina pengar. Det betyder ju att du faktiskt kan välja fonder med låg avgift och god prestation. Kolla upp vad som gäller för dig, då det är olika från arbetsplats till arbetsplats.

3. Flytta dina fribrev
Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring som uppstår t.ex. när du byter jobb. Dessa kan du flytta och placera hur du vill i en fond med låg avgift och som ger dig god avkastning.

4. Se över dina möjligheter att löneväxla
Att löneväxla är ett sätt att öka sin pension. Du kan betala in mer av din lön till din pension nu och betala mindre skatt när du tar ut den när du går i pension. Vi skrev nyligen ett blogginlägg om vilka som gynnas av just löneväxling. Kolla om du är en av dem här.

5. Se till att bli kompenserad om du tar mycket föräldraledighet
Är du den som tar mest vabb, föräldraledighet osv? Det kan slå på din pension. Ju mer du jobbar, desto högre pension får du. Se till att ha en överenskommelse med din partner där ni antingen delar lika på vabb och föräldraledighet, eller kompenserar varandra på något sätt. T.ex. kan ni koppla kortet ni ofta handlar med till NOWOs sparsätt Autospar. Då kan ni spara lite till den enes pension varje gång ni handlar.

6. Ha ett privat sparande
Starta ett privat sparande till din pension hos NOWO. Välj de sparsätt som passar dig bäst. Kanske är det att Snabbspara 500 kr varje månad eller så sparar du 10 kr om dagen? NOWO har flera olika sparsätt att välja mellan för att dryga ut din pension. Kolla in våra sparsätt här.

7. Skapa en pensionsström
Genom att börja microspara till din pension skapar du en ström av pengar till ditt pensionsspar. Det kan t.ex. vara ett Autospar hos NOWO där du sparar varje gång du handlar. Många bäckar små blir ju tillslut en stor å. Se hur mycket att Autospar kan ge dig här. 

8. Dra ner på andra kostnader
Skapa utrymme för att öka ditt privata sparande. Sätt dig ner och gör en budget. Vart går dina pengar egentligen? Kan du dra ner någonstans? Om ja, låt de pengarna som blir över gå till ditt pensionssparande.

9. Amortera dina lån om du har det
Har du bolån? Amortera. Amortering är ett sparande i sig som kan boosta din pension den dagen du bestämmer dig för att flytta på ålderns höst.

10. Arbeta längre
Ju längre du arbetar, desto mer får du i pension. Du måste ju inte jobba heltid efter 67, men deltid ger en boost i ekonomin varje månad. Du både sparar mer till pensionen men du slipper börja ta av dina pensionspengar i riktigt lika snabb takt från dag ett.