Steg för steg: Bli miljonär lagom till pensionen

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spara till pensionen

“Det är ingen spurt. Det är ett maraton.” är ett vanligt uttryck när det gäller sparande i fonder och aktier. Det är oftast inget du blir rik snabbt på. Men på lång sikt kan du faktiskt göra miljoner. Följ bara dessa steg så ökar du möjligheten för att just du blir miljonär lagom till pensionen.

Steg 1.

Starta ett sparande hos Nowo. Vårt populäraste sparsätt är Dagspar. Då sparar du en liten summa varje dag. Hur mycket eller lite ska man spara då? Ett tips som många ekonomiexperter ger är att 5% av din månadsinkomst efter skatt ska gå till långsiktigt sparande. Försök utgå från det när du väljer hur mycket du ska spara. Ett dagspar på 10 kr per dag kan räcka.

Steg 2.

Låt sparandet vara. Gå in en gång i månaden och kolla hur det går. Du kommer bli förvånad över hur mkt pengar du kan spara ihop genom att t.ex. Dagspara med Nowo. Om ditt sparande minskar så var bara lugn, och fortsätt spara som innan. Börsen går upp och ned och nästa gång du går in och kollar kan du vara på plus igen. Det viktiga är hur mycket ditt sparande kan växa från år till år. Inte från en månad till en annan. Det är nämligen under de sista åren som du kommer tjäna som mest. Om vi säger att du sparar samma belopp varje månad under 30 år, så är det under de sista nio åren som du kommer tjäna mest pengar. Mer än vad du gjorde under de 21 första åren.

Steg 3.

Får du bonus, skatteåterbäring eller bara lite extra pengar över? Sätt in dem till ditt långsiktiga sparande så boostar du sparandet ännu mer.

Steg 4.

Ta inte ut pengarna. Vi vet att det kan kännas lockande att ta ut pengar när ditt sparande vuxit. Men gör inte det. Detta är verkligen helt avgörande för om du ska bli pensionsmiljonär eller inte. För tar du ut pengar som redan växt med ränta-på-ränta-effekt… Då går du inte bara miste om mångdubblad avkastning längre fram, utan för att komma ikapp måste du in med mer rent kapital än du gick in med från början. För om du tar ut säg 100 000 kr, där 10 000 kr är ren avkastning så betyder ju det att du endast lagt in 90 000 kr själv, och att du fått 10 000 kr “gratis”. Ska du ikapp så måste du ju in med 100 000 i rena pengar, helt själv. Så ta inte ut pengar, det enda som händer är att det drabbar ditt framtida jag och sinkar dig i det långa loppet.

Steg 5.

Bli pensionsmiljonär och börja plocka ut pengarna på månadsbasis. Och njut. Gör allt det där du drömt om!

STARTA ETT SPARANDE