Visste du detta om pensionen?

  • Kategori
  •  | Övrigt
  •  | Spara till pensionen

Det finns så mycket att lära sig om pensionen och det svenska pensionssystemet. Vi scannade av omvärlden och hittade tolv intressanta fakta om pensionen och det svenska pensionssystemet.

Visste du att…

 

1. Visste du att Sverige har ett av världens bästa pensionssystem? Det låter ju toppen, eller hur? Men visste du också att siffror från 2022 visar att vi faktiskt är sämst i norden när det kommer till pensionen? Alla våra nordiska grannländer slår oss faktiskt på just den punkten.

2. Visste du att medelpensioneringsåldern för 2022 var 64,8 år för de som började ta ut allmän pension under året och att universitets- och högskolelärare går i pension senast? Tidigast går maskinoperatörer i pension. (källa)

3. Visste du att pensionssystemet är uppdelat i tre delar som bildar det som i folkmun kallas för pensionstriangeln? Den ska visa hur stor betydelse de olika delarna har för din totala penison. De tre delarna i pensionspyrmaiden är din allmänna pension, tjänstepensionen och ditt privata sparande. Vi på Nowo tycker dock att triangeln är missvisande då den ger intrycket av att ditt privata sparande inte skulle vara viktigt för totalen. Läs mer om det här, och varför vi tycker att triangeln istället borde vara en rektangel.

4. Visste du att redan 1913 fattade Sveriges riksdag beslut om att införa allmän pensionsförsäkring? Sverige blev därmed först i världen att införa en försäkring/pension som i stort sett omfattade hela befolkningen.

5. Visste du att den allmänna pensionen baseras på din lön under arbetslivet? Ju högre inkomst du har haft och ju längre du har arbetat, desto högre blir din allmänna pension.

6. Visste du att du skattar på din pension? Du kommer att betala skatt på din pension precis som du gör på din lön. Du behöver inte betala skatt på ditt privata pensionssparande om du sparar på ISK hos t.ex. Nowo, det gör du löpande genom den schablonskatt som dras varje år.

7. Visste du att i genomsnitt tjänade pensionsspararna in 59 800 kronor i allmän pension under 2021? (källa)

8. Visste du att 9 av 10 svenskar har tjänstepension via sin arbetsgivare? Tjänstepension är den delen som din arbetsgivare betalar in till din pension varje månad.

9. Visste du att det finns något som kallas för premiepension? Den är en liten del i din allmänna pension där du själv har makten att placera pengarna som du vill. Din premiepension kan du efter eget huvud investera i upp till fem fonder. Om du inte gör något aktivt val så placeras din premiepension i den så kallade “soffligarfonden” vid namn sjunde AP-fonden/AP7 Såfa.

10. Visste du att svenskar börjar ta ut pension senast i Norden och att många väljer att fortsätta arbeta deltid även efter att de valt att börja ta ut sin pension? (källa)

11. Visste du att du kan bli kompenserad eller kompensera din partner för “förlorad pension”? Den som har lägre inkomst eller arbetar deltid löper nämligen risk att få en lägre pension. Om ni är gifta kan den av er som tjänar mer föra över en del av sin framtida pension till den som riskerar att få en lägre pension. På så sätt kan ni få ett jämställt sparande som gynnar båda två, oavsett vilken roll i relationen du tar. Detta gäller er sig är gifta, och gäller inte sambos. Läs mer här.

12. Visste du att som företagare, eller egenanställd så har du inte tjänstepension, du är ju din egen arbetsgivare. För att täcka upp för detta bortfall kan du behöva kompensera det själv med ett eget privat pensionssparande, eller med hjälp av t.ex. A-skattsedel.