Tjänstepensionens dag! Här är 10 fakta om tjänstepensionen.

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Spara till pensionen

Idag är det Tjänstepensionens dag, och dagen till ära vill vi lyfta fram tjänstepensionen lite extra. Din tjänstepension kan nämligen spela en stor roll för din totala pension. Här kommer därför 10 fakta om just tjänstepensionen.

1. Ungefär samtidigt som folkpensionen infördes 1913 tillkom tjänstepension inom industrin. Tidigare förlorade tjänstemännen den pension många av dem fick från sina arbetsgivare om de slutade. Den nya pensionslösning innebar att pensionsmedlen hölls skilda från arbetsgivarens tillgångar och beroendet till företaget kunde på så vis brytas och den anställdes framtida ekonomi tryggas.

2. Idag har ungefär 9 av 10 anställda tjänstepension i Sverige.

3. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren och den spelar en stor roll för din totala pension.

4. Har du kollektivavtal kan du vara väldigt säker på att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension.

5. Din arbetsgivare kan betala in till din tjänstepension även om arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Om du är osäker på vad som gäller ska du fråga din arbetsgivare.

6. Om du är egenföretagare behöver du själv betala in extra till din pension då du ju inte har någon arbetsgivare som gör det åt dig. Ett första steg kan vara att starta ett månadssparande på några procent av din lön hos Nowo.

7. Via minpension.se kan du enkelt få en bra överblick över hela din pension och skaffa dig en helhetsbild av ett annars ganska så avancerat och komplext system.

8. Tänk på att ju högre lön du har eller ju yngre du är, desto större del av din totala pension kommer att komma från tjänstepensionen.

9. Har du haft flera olika jobb hos olika arbetsgivare har du antagligen tjänstepension i olika försäkringsbolag. Du får varje år ett årsbesked från de som administrerar din tjänstepension.

10. Du kan välja att flytta vissa delar av din tjänstepension för att maxa avkastningen. Visste du att du kan få en egen pensionsexpert som hjälper dig att se över detta via Nowo och Nowo Pension? Det enda du behöver göra för att få din egen expert är att signera en informationsfullmakt. En informationsfullmakt kanske låter skrämmande men det är helt enkelt ett verktyg som hjälper vår expert att förbereda ett samtal med dig. Det är en ”se men inte röra”-hjälp för experten att bedöma hur du på bästa sätt kan få just din bästa pension. Det är du som äger fullmakten och du kan när som helst avbryta fullmakten via fullmaktskollen.se

När du signerat informationsfullmakten får du tillgång till din egen pensionsexpert och ett kostnadsfritt samtal där ni går igenom flera delar gällande din pension.

Tillsammans med pensionsexperten får hjälp med:

✅ Din tjänstepension

✅ Dina framtidsplaner vid pensionering

✅ Hur du kan påverka ditt sparande

✅ Din ekonomiska situation idag

✅ Genomgång av olika placeringsalternativ

Låter det intressant? Logga in i Nowoappen för att få din egen pensionsexpert.