Ny finanshistoria och kuriosa med vår oberoende finansexpert

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Övrigt

Ny kan du ta del av vår senaste finanskuriosa/finanshistoria. Vid pennan hittar du vår oberoende finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period.

”…Jag skall bli filjardär…” 

Det är ju i början av maj. Vilket innebär deklarationstider och tyvärr fortsätter också följetongen ”det våras för Riksbanken”, men inflation är ju nog något som de flesta inte håller med om är speciellt kul, så det måste ju hanteras.

Det svenska TV-programmet Striptease gjorde en intervju med en rådgivare i det s.k. ”skatteparadiset” Gibraltar för några år sedan och ställde frågan ”hur låga måste de svenska skatterna vara för att erat gäng ska förlora era jobb?”. Och killen svarade ”väldigt enkelt, zero..”

Det sägs att det som primärt styr världens finansmarknader är girighet och rädsla. Girighet att vilja tjäna pengar, och rädsla att förlora det man historiskt har skottat ihop. Och det finns ju faktiskt de som anser att girighet är en av de sju dödssynderna, men spontant så tror jag att de flesta nog föredrar att ha lite trygghet och resurser, än att inte ha det, om man nu får välja alltså.

Men också en drivkraft som många, kanske i princip alla dem som är verksamma på de finansiella marknaderna lyssnar till, och då vill man ju vara med, hellre än att inte vara med på resan. ”Take the cash, and let the credit go”, skrev den Persiska filosofen, matematikern och poeten Omar Khayyám redan i slutet av 1000-talet e.Kr, fritt översatt ”ta pengarna och stick…”.

Den lilla bankirfirman Langenskiöld, hade i slutet av 1960-talet anställt två börsmäklare och senare finansmän, Erik Penser och Thomas Fischer. Tack vare Penser och Fischer ökade Langenskiölds omsättning och courtageintäkter stort, till det femdubbla vilket också krävde en hel del nya förmågor som måste anställas. År 1980 ändrade Erik Penser namnet på firman till det historiskt klingande Carnegie och från de ursprungliga 7-10 personerna så är Carnegie idag en av de främsta och största investmentbankerna i Norden idag med drygt 600 anställda.

En framgångssaga.

När Penser sålde Carnegie till PK Banken (del av nuvarande Nordea) i slutet av 80-talet så ryktades det i affärspressen om att en av mina fd chefer Mats Qviberg (MQ) var ”Mr: 1 miljard” på veckans affärers första sida, då det hette att Penser skulle fått 1 miljard extra givet att MQ skulle stanna kvar minst ett år. Han stannade ett tag, sen köpte han in sig hos Sven Hagströmer, idag också en mycket känd finansman, bl.a. grundare och huvudägare till Avanza & investmentbolaget Creades.

Idag ägs Carnegie i sin helhet inklusive deras Private Banking, av Harald Mix och hans riskkapitalfonder.

Med facit i hand ett bra köp. ✅

Men Penser kunde inte hålla sig borta från aktiemarknaden så han startade sedan Erik Penser Fondkommission (numera också med bankoktroj) i början av 90-talet, som faktiskt fortfarande finns kvar och mår bra även idag. En viss hjälp till intjäningen kom i början från det nu utköpta dotterbolaget Pan Capital som var pionjärer att från Sverige och London med stora volymer tjäna pengar på datoriserad algoritmhandel över hela världen…

Yngre blivande stjärnor på Carnegie var bla numera även också finanslegendarerna Hans Mertzig, Johan Björkman och Mats Qviberg.

Analytikern Thomas Fischer grundande 1981 sin ”egen låda” Fischer & Partners. Med legendaren Olof Hedengren som VD. Den firman, vilket sedermera såldes till familjen Stenbecks Invik, och sen till Isländska Glitner, HQ Bank och till slut till det ”nya” Carnegie. Cirkeln är sluten, och Tomas Fischer blev förlagsägare och pensionär på den f.d. svenska kolonin Saint-Barthelemy (avknoppad ö från franska västindien) fram tills hans död i augusti 2022.

Tillbaka till den inledande titeln.

När stjärnmäklaren Mats Qviberg från Enskilda banken (investmentbanken inom SEB) blev kallad hem till den blivande chefen på dåtidens Carnegie, Erik Pensers privata gods Compton Beauchamp i grevskapet Oxfordshire i England.

Där uppstod följande något otroligt komiska replikskifte på temat att:

Q: ”Det verkar ju ändå se ut som att du har ordnat upp det rätt bra för dig här, vad är det som driver dig, framåt i dagsläget?”

EP: ”Jag ska bli filjardär…”

Q; ”Nu har jag visserligen gått på ”Handels” och jobbat några år men, vad är en filjardär?”

Replik Penser (utan ironi);

”…Då är man lika RIK, som Joakim von Anka…”

Kulturspaning

Alexander ”den store”, föddes den 20 juli 356 f.Kr i Makedonien, där han också senare blev kung av hela riket vid 16 års ålder. Vägen var utstakad, hans föräldrar hade sett i stjärnorna att den här killen kommer gå långt. Så de såg till att han fick den bästa av uppfostran. I strategisk planering, språk och filosofi samt matematik. De kallade in eliten.

En av hans lärare i tidig ålder var den då, och idag, världsberömda filosofen och geniet Aristoteles. Vid 17 års ålder satte han sina planer till verket, han ville vidga vyerna. Alexanders far Filip II, förenade de flesta grekiska stadsstaterna. Efter att Filip blev mördad ärvde Alexander en regional stormakt och en av dåtidens bäst tränade arméer. Let´s play…

Med sin armé besegrade Alexander storkungen Dareios III och erövrade det mäktiga Perserriket. Under sina krigståg mellan 336 och 323 f.Kr. grundade han ett flertal städer, av vilka den mest kända är Alexandria i Egypten. Killen var ju känd för att se bra ut, och enligt rykten så var han homosexuell. Han blev 33 år, men lyckades i princip erövra hela den då kända världen, ganska bra jobbat. Persien, Egypten och delar av Indien…

Vår sparexpert är Erik Brood

Vid pennan,

Erik Brood