Januaris finans- och kulturkuriosa med vår ekonomiexpert Erik

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Sparskola
  •  | Spartips

Få fördjupade insikter och expertutlåtanden gällande börsläget. Vid pennan hittar du vår oberoende finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period.


Nytt år, nya möjligheter 2023… 

När vi nu summerar 2022 så har det ju varit ett händelserikt år på flera plan, tex i vissa fall inte alltför långt bort i Europa en utmaning och alldeles för stor uppenbar tragedi. 

Men eftervärldens dom har fallit hård, mot dem som burit ansvaret. 

Det har även satt sina spår långt utanför Ukrainas gränser, vad det gäller priser på spannmål, energi och importerad inflation, vilket också triggar fram ett kraftigt ökat ränteläge från världens alla centralbanker… 

Rädsla och girighet är de krafter som styr utvecklingen på alla marknader. Att vilja kunna tjäna en slant och investera i bra företag med en tydlig affärsidé, samt rädslan att förlora det man surt historiskt har förvärvat. 

Vi har sett detta alldeles för ofta: 

  • Tulipmania, Holland 1600-talet 
  • Det tråkiga 1930-talet 
  • Oljekris & inflation på 1970-talet 
  • Börskrasch okt 1987 
  • Valutakris 1992, styrränta 500% 
  • IT Krasch 2000 
  • Lehman Brothers fall & global finanskris 2008 
  • Coronavirus våren 2020 
  • Rysslands krig i Ukraina, importerad inflation, höjda energipriser, högre räntor 2022 

För att tex titta på den mest kända krisen inom den ekonomiska historien, ”Tulipmania” på 1600-talet.  

Den holländska industrin av att producera tulpanlökar hade under 1600-talet växt något enormt. Så pass stort att den fanns önskningar från producenter att kunna säkerhetsställa ett ”fast pris” vid leverans 6 månader senare.  

Det skapade en så kallad ”terminshandel”. Dan sätter alltså upp ett kontrakt, att sälja sin producerande volym, ett drygt halvår senare till ett visst förutbestämt pris.  

Så långt inga konstigheter. Men, vad man inte hade räknat med, var att alla i princip kunde köpa/sälja dessa kontrakt för ren spekulation.  

Man tar en position för en viss volym, till ett visst pris, och om priserna på slutdagen är högre än det man kommit överens om tidigare… Så gör man en vinst. 

Handeln med dessa terminskontrakt, spårade med facit i hand ur år 1637. 

Spekulationen drev priserna till absurda nivåer, så högt att det i princip inte fanns någon underliggande realitet i tillgångar annat än ett antal tulpanlökar, likt ”cryptovalutor” idag, som helt saknar underliggande värde, utan endast, ingenting… 

All handel skedde i en fastighet i Rotterdam, Holland, ägd av den holländska familjen ”van dem Bourse”. Låter det bekant?  Jodå, därmed ordet ”Börs” för övrigt.

Kommer världen att gå under denna gång? 

Givetvis inte, som tur är tål världen ganska mycket, det handlar om överlevnad, vissa företag kan få problem, men många andra kan vända på myntet och istället växa. 

Möjligtvis en generell omfördelning av tillgångar. Och är det någonting vi lärt oss även exempelvis från den närliggande Pandeminkraschen våren 2020 är;  

De som sålde, och de som köpte. 

De som köpte, är väldigt glada för det idag.  

Trots ett tråkigt år 2022, så är marknaderna (OMX30) ändå upp 50% på knappt tre år sedan våren 2020, det slår vilken bankränta som helst med råge! 

Så låt oss lära oss av historien. Att vara en del av marknaden över tid, har historiskt varit väldigt lönsamt, snarare än att stå utanför. 

Kulturspaning 

Även om det idag är lite ansträngande tider, men också efter att ”Pandemins restriktioner” äntligen har försvunnit, så kan man resa till andra platser, även i främmande land.  

Ett sådant enkelt resmål, är London. 

Efter mer eller mindre obligatoriska besök, ”Sjötunga Meuniere” på den brillianta fiskkrogen Manzis, eller på Gordon Ramseys ”Petrus” så finns det också British Museum. Det gamla brittiska Imperiet har lyckats få tag på en hel del intressanta objekt under åren. 

Juvelen i kronan är den sk ”Rosettastenen”… En sten.  

På stenen finns en och samma text skriven med tre skriftsystem representerande två språk: egyptiska, dels som hieroglyfer, dels som demotisk skrift, och antik grekiska skrivet med grekiska bokstäver.

På tre veckor, kunde ett gäng av forskare från Oxford, Cambridge koda upp 4 tusen år av information, visdom och språket, hieroglyfer som tidigare endast varit betraktat som ”målningar”… DET, är ur en kulturell point, En sk höjdare… 

Vår sparexpert är Erik Brood

Vid pennan,
Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare.