Daytrading: Finanskuriosa och kulturspaning med vår finansexpert
- Kategori
- | Nyheter
- | Sparskola
Nu får du finanskuriosa om daytrading och mycket mer. Och vid pennan hittar du vår oberoende finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period.
”..The trade of the century..”
I dagarna kan vi konstatera att galenskapen i öst har passerat över ett år. En tid av fullständigt meningslöst psykiskt, fysiskt och ekonomiskt lidande. Det har knappast undgått någon att det även har fått konsekvenser långt utanför Ryssland och Ukrainas gränser. Energipriser har skjutit i höjden vilket har pressat upp inflationen rejält, som tyvärr leder till oundvikliga räntehöjningar.
Men en sak är faktiskt positiv. Börsen är förvånansvärt stark, och står nu högre än innan Rysslands olagliga invasion av Ukraina. En förklaring är den svaga kronan som bl.a. gynnar exportföretag.
Annat som är positivt är att man numera läser nästan dagligen i media om duktiga entreprenörer. Det är såklart väldigt kul att ett litet land som Sverige kan blomma ut även inte sällan internationellt. Men sanningen är ju självklart så att på varje framgångshistoria finns det tyvärr närmare kanske ett tusental som inte faller ut så väl och inte blir ett nytt Spotify, Acne Jeans eller Skype.
Om man nämner att man arbetar inom finansiella marknader så får man ibland kommentarer om ”daytrading”, och att vissa är nyfikna på att kanske försöka leva på s.k. ”daytrading”.
Varför inte? Det är minst sagt spännande men det är i stora hela i dagens digitaliserade värld ganska svårt då att man numera ”tävlar” mot tusentals datoriserade algoritmhandlare (datorer programmerade att hitta avvikelser som det går att handla på) över hela världen som i 999 fall av 1000 är snabbare. Det är t.o.m. så att tradingfonder numera betalar extra för att ha deras servrar så nära marknadens epicentrum på världens allas börser som möjligt, i syfte att kunna vara säg en tiotusendels sekund före de andra. Men vad betyder allt det där?
Till skillnad mot entreprenörer som startar nya verksamheter så handlar daytrading och trading om att på befintliga marknader, med i princip vad som helst, aktier, råvaror, räntor, valutor etc ibland samtidigt, hitta oftast kortsiktiga avvikelser. Alltså, hitta felprissättningar och ta positioner utifrån de förutsättningarna.
I en marknad där man exempelvis kunde köpa Nokia på börsen i Helsingfors för 150 SEK (efter en snabb valutaaffär) och sälja de aktierna på Stockholmsbörsen 5 sekunder senare för 152 SEK, på tradingspråk kallat ”arbitrage” (riskfri vinst). Men den typen av affärer är idag i princip omöjliga att göra snabbare än datorer.
Ett av problemen med att leva på daytrading och denna typ av verksamhet är att om man måste ”dra in” en viss summa varje månad för att betala exempelvis hyra & mat så kan det skapa ett psykologiskt underläge. Lite obehaglig situation, man tvingas att i motvind ta beslut som inte alltid tyvärr är logiska i ren desperation.
En som dock kan behärska detta är den ungerskfödde numera amerikanska tradinglegendaren George Soros. Hans tradingmantra är “to be successful in financial markets, You have to be Complete unattached to the concept of money”. Vilket kanske låter konstigt från en av världens mest girigaste personer. Men, han har rätt. Den 19 okt 1987, det var en måndag, Soros förlorade 200 mill USD på tre timmar. Det är och var väldigt mycket, även för Soros & hans Quantum Fund på den tiden.
Sen är det tisdag. Morgonmöte 06.30, ”OK, tjena grabbar, vad kan vi göra idag, satt under natten och kollade kopparpriset under 20 år, vi kanske kan göra ngt där..(?)” Några år senare blev Han legendarisk.
När den gemensamma valutan EUR skulle lanseras så måste man låsa de enskilda valutorna mot varandra. Men till vilken kurs? Ett enormt projekt, men vågat. Och alla länderna levde då i sina egna världar, vissa hade hög arbetslöshet, vissa var överhettade. Men efter ett hundratal möten och tiotusentals dokument så kom man fram till en viss värdering länderna emellan. Den var fel. Storbritannien var inne i en lågkonjunktur och behövde sänka räntan. Tyskland tvärtom. Den felprissättningen identifierade George Soros, utbildad vid London School of Economics.
Vad gör Han? Han börjar sälja GBP i stora volymer mot USD. Den brittiska statsmakten hade ju skrivit på avtal att ”kursen ligger fast”. Och det enda sättet som det går att upprätthålla det är genom att staten höjer räntan (vilket var tvärtom mot vad då England behövde). Efter att den brittiska centralbanken höjt räntan två gånger på samma dag insåg ju Soros att de var på rätt spår, ”we saw it as an act of desperation, so instead of restraining our position, We decided to double up…”
Det går inte längre, Bank of England kan inte stödköpa mer, så de slutar att köpa, två timmar senare har pundet, numera ute ur det gemensamma programmet, fallit 12% mot USD. På en kort (såld) position om 12 miljarder GBP, så blev det drygt 1,5 miljarder USD i vinst på en eftermiddag.
That´s trading baby… “The trade of Century…”
Idag ligger riksbankens styrränta på 3,0%.
Man bör också nämna ”världsmästaren i Liar.s Poker”, John Meriwether från bostadsobligationsavdelningen på Salomon Brothers i NY på 1980-talet. Honom skall jag berätta mer om nästa gång…
Det man definitivt kan konstatera är dock att handla ofta, säg dagligen, är inte automatiskt mer vinstgivande. Oftast tvärtom, då varje transaktion genererar en kostnad. Så hitta exempelvis en bra fond, en aktieportfölj där man behåller de aktier (företag) som går bra, hög utdelning tex, och sälj dem som går dåligt så kommer man övertid ha en långsiktig bra portfölj. Köpte man tex HM aktier för 20 tusen kr vid börsintroduktionen 1982, så har man idag 25 milj, plus en kontant utdelning på cirka en milj per år, Ibland räcker det med en affär vart 40e år för att ta det lite lugnt och ha det bra.
Det är ju dock lite kul att spela också i för sig. Det går idag att handla i princip vad som helst, hur som helst, när som helst och det går att tjäna pengar oavsett om man tror att det går upp eller ned, samt även om marknaden faktiskt bara står stilla… Men, ”don’t quit your day job” vid en första initial liten vinst…
Kulturspaning
Finns det någon händelse som idag kan kallas ”ett av de större fiaskon i världens kulturhistoria”? Tyvärr finns det många, men ett exempel, kanske det största, är den totala förstörelsen av biblioteket i Alexandria, 47 f.Kr. Biblioteket var dåtidens det största i världen. Det grundades cirka 286 f Kr. Förlusten av kunskap när biblioteket upphörde var omfattande, en bra bit över flera hundra tusen titlar upp i rök. En enorm kulturell katastrof. Säkert en hel del banala skrifter, matrecept osv men en enorm visdom och information av den tidens största kultur.
Vad stod det på matbordet, vad kostade en grillad kyckling på torget och hur tar man sig enklast och billigast från Kairo till Luxor? Via en flodbåt på Nilen kanske? Ingen vet. Poff, borta. Hemskt.
Och vad hände med pyramidernas skatter? Bara genom sig själva är de ju strålande matematiska och arkitektoniska mästerverk. Den enda kända orörda graven man har hittat i Egypten, var ju Tutankhamon, 1323 f. Kr, och där fanns det ju en hel del guld. Killen, sjuk och sliten blev bara 18 år. Men fick ändå en ganska generös begravning.
Lek då med tanken att dock försöka spekulera i att öppna upp skattkistan efter kung Keops 2500 f. Kr i hans enorma pyramid. Nu pratar vi stora tal igen. Men den plundrades redan givetvis 20 minuter senare efter begravningsceremonin av några kreativa entreprenörer. Pyramiderna i Gize, är dock det enda av ”antikens sju underverk” som fortfarande finns kvar…
De andra sex var;
- Artemistemplet i Efesos-
- Kolossen på Rhodos
- Semiramis hängande trädgårdar i Babylon
- Fidias guldstaty av Zeus i Olympen
- Fyrtornet på Faros
- Mausoleetet i Halikarnassos
Det här vill man ju veta mer om, men det är bortblåst i denna kulturella katastrof. Böcker är viktiga. Det ska vi aldrig glömma…
Vid pennan,
Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare.