Vanliga frågor om att spara med Nowo

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Övrigt
  •  | Spara till pensionen

Att börja spara långsiktigt till din pension kan kännas långsökt eftersom pensionen ligger så långt fram i tiden. Men ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du faktiskt spara totalt sett. För dig som är ny på det här med Nowo och sparande har vi svarat på de vanligaste frågorna när det gäller långsiktigt sparande med Nowo.

Varför ska jag ens spara privat till min pension?

Att spara privat till din pension skapar en känsla av trygget inför framtiden. När du sparar själv så tar du makten över din framtid och lägger inte hela din ekonomi som pensionär i statens händer. Du vill säkert också ha lite guldkant på tillvaron som pensionär, och då behöver du själv dryga ut pensionen för att ha råd med den där extra guldkanten. Det är här Nowo kommer in i bilden. Vi hjälper dig att spara ihop till den där extra guldkanten.

 

Hur kommer jag igång?

Det enda du behöver göra för att komma igång med att spara med Nowo och få ditt eget, privata sparande till pensionen är att ladda ner Nowoappen och bli medlem. Det är helt kostnadsfritt att bli medlem hos Nowo.

Ladda ner appen »

 

Kostar det att spara med Nowo?

Att testa appen och bli medlem hos Nowo kostar ingenting. Den enda avgiften som tas ut är fondbolagets förvaltningsavgift. Förvaltningsavgift är en avgift som tillfaller fondförvaltaren eftersom hen förvaltar dina pengar och med sin expertis kan öka möjligheten till långsiktig avkastning.

Läs mer här »

 

Hur kan jag tjäna pengar på att spara hos Nowo?

Ditt sparande kan växa tack vare ränta-på-ränta-effekten. Ränta-på-ränta-effekten innebär att du inte bara tjänar ränta på det ursprungliga insatta beloppet utan även på den ackumulerade räntan över tiden. Detta innebär att ditt kapital växer snabbare ju längre det får stå och växa.

Läs mer om ränta-på-ränta-effekten här »

 

Vilka sparsätt erbjuder Nowo?

Med Nowo kan du månadsspara, veckospara, dagspara och göra engångsinsättningar. Du kan också tjäna pengar till ditt sparande i form av cashback när du handlar online, få återbäring när du svarar på enkäter samt att vi belönar dig när du vävar dina vänner.

Läs mer om Nowos sparsätt »

 

Kan jag förlora pengar jag satt in hos Nowo?

Att spara i fonder är som att sätta dina pengar i en mix av olika typer av värdepapper, som t.ex. aktier och obligationer, för att ge ditt sparande chansen att växa. Det har visat sig vara en smart strategi historiskt sett, där många fonder har gett fin avkastning genom åren.

Det kan vara bra att veta att fondmarknaden kan ibland vara lite upp och ner, och det kan påverka värdet på ditt sparande. Fastän tidigare avkastning kan ge en idé om hur en fond har presterat, så finns det inga garantier för hur framtida resultat kommer se ut, även om det hitoriskt sett varit gynsamt.

Läs mer om att spara i fonder här »

 

Kan jag spara till andra än mig själv?

Ja, du kan t.ex. spara till dina barn, eller barnbarn i Nowoappen.

Jag vill veta mer »

 

Kan jag ta ut pengarna när jag vill?

Ja, du kan ta ut pengarna när du vill. Tanken med Nowo är dock att du ska spara långsiktigt till pensionen. Men vi förstår att saker kan ske och att du kan behöva göra ett uttag från ditt sparande. Det viktiga är bara att du fortsätter att spara så att du inte går miste om eventuell avkastning.

Så tar du ut pengar »

 

Vad händer med mina pengar om Nowo går i konkurrs?

Ditt sparande omfattas av insättningsgarantin, också kallat det statliga investerarskyddet. Om något skulle hända med Nowo så påverkar inte det dina sparade pengar eftersom vi endast erbjuder själva sparplattformen d.v.s appen och dess sparsätt. Ditt sparande finns hos Nowo Fund Management AB och de har i sin tur SEB som förvaringsinstitut.

Om något skulle hända med fondbolaget Nowo Fund Management AB så påverkar inte heller det ditt sparande eftersom dina fondandelar finns förvarade hos SEB. Om SEB skulle gå i konkurs så kommer du även i detta fall kunna få ut marknadsvärdet. Självaste investerarskyddet träder in när ett institut, exempelvis SEB har gått i konkurs och det visar sig att en kund inte kan få ut sina värdepapper.

Läs mer här »