Sparskola: 3 steg till en riktigt nice pension

  • Kategori
  •  | Sparskola

Tänk så här:

Jag är klar, nu är jag klar. Jag har gjort mitt. Jag kastar in handduken. Jag vill gå i pension. Den stora frågan är då, har du tagit hand om din ekonomi under tiden du jobbat eller har du helt litat på att staten ska ta hand om dig? Hoppas att du har tänkt själv. För har du inte det – bered dig på att göra rätt stora förändringar i hur du lever din vardag. Din ekonomiska situation kommer bli sämre. Thats a fact. 

Visste du att Sverige har störst andel FATTIGPENSIONÄRER i hela norden? Storebror Sverige har hamnat i fattigstugan. Orimligt!

Men det går att göra saker för att minimera risken att få en dålig pension.

Följ bara dessa 3 steg:

  1. Få KOLL på din framtida pension!
  2. Riv pensionspyramiden och bygg en rektangel
  3. Skicka pengar till din egen framtid, inte imorgon, idag!

STEG 1

Har du, handen på hjärtat koll på din framtida pensionsekonomi?

Nä, tänkte väl det. Det är inte lätt. Kanske lite tråkigt till och med. Man allt är inte kul i livet och lite tråkigt nu kan innebära mycket roligare sen. Det är verkligt värt det. Och det tar inte lång tid. Lägg 5 minuter två gånger om året så har du koll på din pension som kommer ifrån staten och arbetsgivaren. Hur gör du då?

Logga in på www.minpension.se (ja det finns en sån sida). Där får du sammanställt just din prognos för hur mycket pengar du kommer få varje månad när du går i pension OM du inte tar något egen ansvar. Känns det svårt att få koll? Nä, tänkte väl det. Men redan NU så har du fått bättre koll än de allra flesta. Dina pensionspengar investeras på börsen! På minpension.se så kan du se hur dina pengar har placerats och göra omplaceringen om du tycker att utvecklingen har varit dålig. 

STEG 2

Riv pensionspyramiden och bygg en rektangel!

Har du sett någon kring pensionen så är det förmodligen en pyramid som består av tre olika block:

Allmän pension i basen –  det är den pension som betalas in till dig i samband med att du får lön. Observera att om du är föräldraledig etc så betalas inte några pensionspengar in. Som ni ser är detta basen på din framtida pension. Har du en sån så kan det tolkas som att du kommer klara dig hyfsat. 

Nästa steg är din tjänstepension. Tjänstepensionen är det som många arbetsgivare väljer att betala in för sina anställda. En liten del av din lön betalas ut för framtiden helt enkelt. Inte alla har tjänstepension så att visa den som en obligatoriskt del av din sammanlagda pension är inte helt korrekt. 

Men tänker du nu. Om jag nu har en allmän pension och en tjänstepension. Då kan jag väl slappna av? Min pension kommer bli riktigt bra. Staten tar hand om mig. Nope. Det stämmer inte. För OM du har allmän pension och tjänstepension så kommer du få ungefär 55-60 % av din slutlön i pension. Lite drygt hälften alltså. Tror du att det kommer att räcka? Troligen inte. Du kommer behöva spara på egen hand också. Och det är den översta toppen på pyramiden. Och en liten topp räcker nog inte. Du måste riva pyramiden och bygg upp en ny mer rättvisande rektangel över din framtida ekonomi. Din pensionsekonomi ska bestå av tre delar. Den du kan påverka mest är ditt privata sparande! Det är ditt privata sparande som kommer att ge dig guldkanten som du förtjänar efter ett långt arbetslivs. Så ta ansvar för ditt eget liv.

STEG  3

Så hur gör du då för att på enklaste sätt ta ansvar för din egen guldkant? Du börjar spara med Nowo såklart. Börja med att ladda ner Nowoappen, öppna ett ISK och välj ditt sparsätt. Ett tips för dig som vill komma igång snabbt är att testa ett Dagspar. 

Dagspar funkar som så att du väljer en mindre summa som du sparar varje dag. Riktigt smart, enkelt och det blir riktigt mycket pengar i slutändan. 15 kr per dag i 30 år blir faktiskt så mycket som 633 847 kr. Kolla in inlägget om långsiktigt sparande för att se hur du kan nyttja ränta-på-ränta-effekten med Nowo.

BÖRJA SPARA MED NOWO