Sparskola: Så gör du budget

  • Kategori
  •  | Sparskola

Nowa här, din sparhjälpreda hos Nowo. Du ska lyssna på mig nu för att jag vet att du kommer ha riktigt stor nytta av det jag ska dela med mig av. Jag ska lära dig att få stenkoll på ekonomi, inte bara hur din ekonomi ser ut idag utan också för i framtiden.

Samvetsfråga! Vet du hur mycket pengar du gör av med varje månad? Har du balans? Det är ju grunden. Du har säkert hört ordet budget förut. Nu ska jag berätta hur du faktiskt gör en på riktigt.

Dela in allt i olika kategorier enligt nedan:

INKOMSTER
Vilka inkomster har du som du har förfogande över? T.ex. CSN, lön, barnbidrag, extrajobb, bostadsbidrag eller annat som ger dig möjlighet att betala dina utgifter. 

BOENDEKOSTNADER
Hyra, lån och försäkring t.ex. Lägg ihop allt och se hur mycket det blir och lägg i en egen kolumn.

MATKOSTNADER
Handen på hjärtat. Vet du hur mycket du lägger på mat varje månad? Ta kontroll. Skriv upp hur mycket du äter för varje månad i en egen kolumn. Ta med eventuella energidrycker etc. här också.

TRANSPORTKOSTNADER
Hur mycket lägger du på transporter så som buss, tåg, flyg, bil och elsparkcyklar varje månad? Skriv upp det i en egen kolumn.

KLÄDER
Hur ser det ut på shoppingfronten? In med snittkostnaden per månad på kläder och skor i en egen kolumn.

ÖVRIGT = SAMVETSKATEGORIN
Se över resterande kostnader, och var ärlig mot dig själv. Här ingår sånt som t.ex. tobak, alkohol, spel osv. Allt detta ska också in i en egen kolumn.

SPARANDE
Sparar du något? Om ja, In med det i en egen kolumn. 

Räkna nu ihop dina utgifter. Överstiger dem dina inkomster behöver du ändra något. Gör dem inte det så vet du ju nu precis hur mycket du har över som du kan spara varje månad. 

Jag kan också visa varför det är otroligt viktigt att komma igång med ett regelbundet sparande så tidigt som möjligt och hur 1 kr/dag faktiskt kan bli 8 kr imorgon. Mitt råd är att ta del av detta här. Det är inte raketforskning men tyvärr så lär man sig inte det i skolan.

BÖRJA SPARA DIREKT

Relaterade dokument

  • NOWOS ENKLA BUDGETMALL