Vad är ränta på ränta effekten?

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Spara till pensionen

När det kommer till sparande blir det allt vanligare att man hör uttrycket ränta på ränta effekten, eller snöbollseffekten. Men vad menas egentligen med ränta på ränta och hur fungerar det?

I korthet kan man säga att ränta på ränta innebär att du får ränta eller avkastning på de pengar som du sparar varje år. På så vis ökar ditt belopp, när du sedan får ränta/avkastning nästkommande år får du även ränta/avkastning på förra årets ränta/avkastning.

Räkneexempel på ränta på ränta

Du sätter in 1 000 kr i en fond/bankkonto som har 6 % ränta/avkastning.

År 1: Du får 6 % avkastning på 1 000 kronor. Ditt marknadsvärde är då 1 060 kronor.

År 2: Du får 6 % avkastning på 1 060 kronor. Ditt marknadsvärde är då 1 123,6 kronor

År 3: Du får 6 % avkastning på 1 123,6 kronor. Ditt marknadsvärde är då 1 191 kronor

Och så fortsätter det tills du väljer att gå i pension om säg 30 år. Dina 1 000 kronor (som inte skulle bli mer än 1 000 kronor utan avkastning) har istället blivit cirka 5 743 kronor.

Tiden är din vän
Vid ett långsiktigt sparande som till pensionen är tiden den absolut viktigaste faktorn och det är då ränta på ränta är som kraftfullast. Om du är 30 år och sparar 1 000 kronor med 6 % avkastning fram till pensionen vid 67 år. Dina 1 000 kronor kommer då ha växt till 8 636 kronor. Men om du däremot skulle ha börjat spara när du var 20 år, då skulle dina 1 000 kronor vara värt 15 466 kronor när du är 67 år.

Det finns en anledning till att Einstein påstås ha kallat ränta på ränta-effekten för världens åttonde underverk.

Testa vår Skicka pengar till framtiden-kalkylator här! Räkna ut hur mycket extra pengar du kan få till pensionen.

 

 


Som Nowomedlem sparar du i Nowo Global Fund som förvaltas av Nowo Fund Management AB. Historiskt sett är fonder ett bra sätt för att få dina pengar att växa. Pengar som du sätter in i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.