Möt Nowo-fondens nya förvaltare

  • Kategori
  •  | Fonden

Från och med imorgon, den 1 april 2022, får Nowo Fund nytt namn och heter nu Nowo Global Fund. Fonden får också nya förvaltare i Ola Björkmo (första bilden) och Jonas Sandefeldt (andra bilden) från QQM Fund Management AB. Vi på Nowo har mycket stort förtroende för våra nya förvaltare. I denna intervju få du lära känna dem bättre.

Vad kommer bli den största skillnaden i och med att ni tar över förvaltningen av Nowo Global Fund?

Vi har en stor erfarenhet av att förvalta fonder med varierande placeringsinriktning. De senaste 12 åren har vi tillsammans förvaltat QQM Equity Hedge som är en prisbelönt marknadsneutral aktiefond. 

Vi kommer att använda oss de olika verktyg och tekniker som har gjort vår fond prisbelönt. Vi analyserar alltid ett stort antal värdepapper eftersom erfarenheten säger oss att det är bra att ha mycket att välja på. Eftersom nyheter är en ”färskvara” förändrar vi fonden allt eftersom vi får ny information. Detta innebär att vi handlar relativt ofta, vi tror på en aktiv förvaltning.

Vad innebär det egentligen i praktiken att fonden byter namn till Nowo Global Fund?

Att fonden byter namn är ett förtydligande av fondens placeringsstrategi. Fonden placerar globalt i aktier och räntebärande värdepapper, precis som tidigare.

Vilken är den första förändringen ni kommer att göra?

Vi kommer gradvis att förändra portföljen under april. En stor skillnad är att vi kommer att arbeta med vårt ”köp vinnare”-koncept, d v s att vi väljer ut aktier som har god vinstutveckling och andra goda egenskaper. Historien visar att bolag som går bra i sin verksamhet kommer att gå bra på börsen.

Vad tror ni om framtiden på börsen? Det har ju varit lite turbulent på senaste.

Vi har haft ett antal exceptionellt starka år bakom oss, och tror inte att man bör förvänta sig en lika stark utveckling den närmaste tiden. Att äga aktier på lång sikt är att föredra framför de flesta andra tillgångsslagen. 

Vi vill gärna slå ett slag för diversifiering, d v s riskspridning, någon som vi arbetar aktivt med när vi förvaltar fonden.

Den som bara äger några få aktier bär ofta en lite för hög risk, så se till att sprida ut dina investeringar klokt. Eller låt oss göra jobbet och investera i fonden! 

Slutligen, vad är ert bästa tips för att hålla sig lugn vid en nedgång och inte paniksälja när börsen dippar?

Det är omöjligt att hitta en topp eller en botten på börsen! Därför att det klokt att sprida ut sina investeringar och göra många små insättningar. Där är ju Nowo helt perfekt. På så sätt riskerar man inte att köpa eller sälja vid helt fel tillfälle.

En annan regel är att inte agera när man har ont i magen av alla dåliga nyheter. Den som agerar på känsla och stiger av marknaden gör ofta en dålig affär.