Ta del av intressanta finanskuriosa!

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Övrigt
  •  | Sparskola

Ta del av intressant kuriosa om finans. Vid pennan hittar du vår oberoende expert inom finans Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking och finans. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period. 

”..Legendarernas legendar…”

Sommaren är kort, men det finns faktiskt fortfarande många trevliga utekvällar kvar framöver. Och det bör åtnjutas med glädje. Nyrökt fisk från skärgården, färskpotatis, kanske en kall pilsner i skymningen då visar sig Sverige från sin bästa sida. Författaren, låtskrivaren och artisten Ulf Lundell har skrivit sånger om just detta, där han och många andra brukar trivas bäst i ”Öppna landskap”…

Solresor till Asien gör väl sig faktiskt bättre i november när det ökända begreppet ”snöblandat regn” gör sig påmind. Även om det nu skulle regna hela resten av sommaren, så håller börserna i sig ganska bra under förutsättningarna (inflation, högre räntor osv). Börsen står nu faktiskt högre än innan vansinnet i Ukraina startade det som satte fart på inflationen. Indirekt kan det innebära att marknaderna ”inprisar” någon form av stabilitet framöver. Det är bra oavsett, även om ett långsiktigt sparande över tid alltid vinner i längden.

Nu i augusti är det dock tyvärr drygt 20 år sedan nestor Jan Hugo ”Husse” Stenbeck jr, tyvärr tackade för sin sista gammeldansk & torr champagne… Ett geni på många sätt, kanske mer uppskattad av aktieägare, som ”founder” än av anställda, även om de flesta direktörer fick ganska bra betalt enligt amerikanska mått mätt… 

Född förmögen? Jo, i viss mån. Men, det är skillnad på 200 miljoner, och 100 miljarder…

Äldsta dottern Christina gör ett strålande jobb, Det handlar om envishet, uppfinningsrikedom, humor och kreativitet, sådan far sådan dotter.

Jan Stenbeck var en av det sena 1900-talets mest framgångsrika entreprenörer i Sverige. Uppväxt i en våning på 13 rum & kök i ett plan, 513 kvadrat på villagatan 13, i samma hus där husets byggherre hette Ivar Kreuger (som själv bodde på 660 kvadrat i de översta två etagen). Inte helt oväntat blev det studentexamen vid Östra Real. Därefter läste Jan Hugo juristlinjen vid Uppsala universitet. Sist men inte minst, så blev det också masterexamen vid världens finaste finansskola Harvard Business School, Cambridge Massachusetts, USA.

Hans far, advokaten Hugo Stenbeck Sr arbetade bl.a. med att syna Ivar Kreugers imperium före och under den s.k. ”Kreugerkraschen” 1932. Det gynnade den amerikanska investeraren JP Morgan samt också många av hans andra klienter även i Sverige som fick rådet att sälja sina Kreugerpapper i tid innan det verkliga raset satte igång. Det startade när Ivar Kreuger begick självmord i Paris, samma stad där Jan Hugo jr avled, på American hospital 70 år senare. Marknaden blev livrädd, tänk om det är samma härva här? Det var det dock inte.

Givet det, så hade Jan Hugo jr ett garanterat skrivbord på investmentbanken Morgan & Stanley efter examen. Där startade han bl.a. ett av hans hundratal egna bolag Millicom. 

Vid 1976 var fadern sjuk och även den tilltänkta arvtagaren, äldre brodern dog under samma period. Då tvingades Jan att istället på heltid börja ägna sig åt att hjälpa familjen på distans från Long Island. Det blev en tid av viss osäkerhet, vem som skulle ha rollen som högste chef i familjekoncernen. Jan Hugos äldre syster Margareta av Ugglas ville t.e.x. att hennes man Bertil af Ugglas skulle ta över. Så blev det inte. Och dessutom ville båda äldre systrarna sälja sina aktier i Kinnevik till högstbjudande på marknaden trots att det enligt testamentet efter fadern inte skulle gå utan att hela familjen var överens. Om de skulle köpas av oberoende part, skulle Jan och resten av de gamla ägarna hamna i minoritet. Det blev en krävande arvstrid under flera år. 

Men Jan den yngre brodern hade visioner. Samtidigt mitt under den svåra familjestriden kom det också fram att Skanska skaffat sig majoriteten i familjeklenoden Sandvik, genom den sk ”midnattsräden”, där Jan och Kinnevik hamnade i minoritet och förlorade helt enkelt kontrollen. 

Situationen för Jan var minst sagt stressande. Men genom några väldigt kreativa finansiella lösningar blev det till slut en rejäl känga till systrarna som brutit mot faderns testamente. Det skrevs ju just för att undvika sådana här historier. De skapade ett s.k. ”konsortium”, mellan tant Märta (mor), Hugo jr (äldste brodern hade vid sin död ändrat sitt testamente så att Jan Hugo jr fick hela hans andel) samt familjerna von Horn & Klingspor. 

Där bytte de ut sina Kinnevikaktier mot aktier i Fagersta bruk, som från början var ett dotterbolag till Kinnevik. Ett s.k. ”reverse takeover”, omvänt övertagande, där ett dotterbolag lägger ett bud på moderbolaget. De utlystes en extra bolagsstämma i Kinnevik på biografen Draken, vid Fridhemsplan 1983. Efter den nu berömda stämman där skådespelet kan liknas med ett antikt grekiskt drama, kommer nu Jan Hugo ut med glatt humör, han fick rösta för sina och konsortiets alla aktier samt vann på alla punkter som nu var i majoritet. 

Då var saken klar. Genom ett finansiellt trolleri fick den sidan till slut och det f.d. dotterbolaget Fagersta makten över det gamla moderbolaget Kinnevik. Systrarna sålde alla sina kvarvarande aktier till konsortiet och där efter tog han över ledningen av hela imperiet och döper om Fagersta bruk det till det nya Industriförvaltnings AB Kinnevik

Snillrikt! 

Med pengar i kassan efter försäljningen av Sandvik sökte den numera ”härskaren” helt nya vägar att driva koncernen framåt, från traditionell skogs & stålindustri till helt nya marknader inom teknik och media. De var t.ex. först med att sälja mobiltelefoner billigt (som tidigare varit svindyra), givet att du tecknar ett mer eller mindre livslångt abonnemang med Comviq (senare Tele2), en brilliant affärsidé.

Många tror dock att han var ganska ensam på slutet. Han bodde under de sista åren på en enormt stor gård i Luxemburg (”Farmen”) och som en hel del andra så led han nog periodvis av svår ångest. När det kom gäster så introducerande han bl.a. en ny ”vickningsrätt”, under nattimmarna. Det var potatispuré som i huvudsak bestod av vispgrädde och äggulor, och en och annan potatis. I det, rörde han ned en väldigt stor burk (1-2 kilo) iransk Beluga kaviar och sen åt man det där med sked från en djup tallrik. Tillsammans med valfri mängd torr Champagne och minst 1 gammeldansk separat. 

En stadig ”nattmacka”. 

Många av bolagen som grundades av Jan känner vi till mycket väl även idag och flera är börsnoterade; Metro, Radio Rix, Strix television (först med att producera Robinsson för SVT t.ex.) Tele2, TV1000, TV3, Viasat, gamla ZTV, Millicom, Transcom, MTG, tidningen Moderna Tider, i princip TV4, räknar man in dotterbolag, och dotterbolagens dotterbolag över hela världen i över 40 länder så hamnar vi nära 1000 nya företag.

En sann ”superentreprenör” som drev ”Our group”, som han kallade det. Inte alltför sällan ställde han sig längst fram på trampolinen i situationer där hela imperiet kunde ha förintats. I många fall dock, föll det över tid ut mycket väl. Kanske till priset av sin egen undergång då han gav all sin kraft att starta och driva nya företag, och troligtvis där emellan ett och annat restaurangbesök samt uppfödare av Bassethundar…

Legendarernas legendar, Jan Hugo Stenbeck jr blev 59 år i augusti 2002.


Kulturspaning

Genghis Khan.

Det är mer än en restaurang i den lägre kvartilen i kvalitet på Sveavägen. Det fanns en riktig person bakom namnet. Han föddes troligtvis kring 1162 i Mongoliet. Genom ett av hans barnbarn Kublai Khan skulle de härska över världens största sammanhängande imperium någonsin, stora delar av Asien, Kina, Persien etc. 

Mongolernas styrka var primärt deras otroliga skicklighet till häst som de behärskade till sin fullhet. Det gick fortare då att skicka ett brev från Peking till Persien än vad det idag tar att skicka en beställning från IKEA gallerian Hamngatan till en lägenhet i Stockholm.                                    

Genghis Khans framgång berodde på en bra militärisk organisation, goda kunskaper inom krigföring samt förmåga att välja sina underlydande. Han räknas till en av världens största erövrare men kanske också en av de grymmaste. Troligtvis idag har historiker räknat på över en miljon slaktade medmänniskor. Främst i Persien.

Genetisk forskning kring DNA har visat på att över 0,5 % av alla nu levande människor kan bära hans gener, det skulle innebära att 1 av 200 människor nu levande i världen härstammar från honom och hans stora familj. Det har spridits genom Genghis och hans släktingars stora harem och deras övergrepp mot kvinnor i de erövrade folken.

Hur gick detta till, hur erövrar man hela Asien och Persien under sin egen livstid? Liksom den andra legendaren på samma tema som vi har berört, Alexander ”den store” (1400 år tidigare), så ställer man ett enkelt ultimatum.

”…Antingen så hänger ni med oss, och tar nästa stad, eller så kommer vi mörda alla av manligt kön från 11 år och uppåt och bränna hela byn…” 

De flesta följde med.

Troligtvis dog Genghis Khan 1227 e.Kr. Ingen vet riktigt, och ingen vet heller var han är begravd. I hans testamente var han tydlig med att vissa utvalda skulle välja en plats, sköta begravningen och sen ta sitt eget liv, vilket absurt nog de gjorde (det talar lite för vilken respekt killen hade), så idag 800 år senare vet ingen exakt var världens största erövrare är begravd. Historia är ju som alltid intressant och spännande…

Vid pennan,

Erik Brood

Vår sparexpert är Erik Brood