Minska ekonomisk ångest och detoxa din ekonomi efter jul och nyår

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spartips

De krispiga dagarna kring jul och nyår kan skapa ekonomisk ångest och så kallad “ekonomisk baksmälla” efter sig när det är dags att återgå till vardagen igen. Det finns ju en anledning till att januari kallas för årets fattigaste månad. Det är lätt att få en klump i magen när du känner att kostnaderna för mat, julklappar och nöjen har dragit iväg…

Men oroa dig inte. Det är vanligt att känna ekonomisk ångest och stress emellanåt. Nu är det bara viktigt att du återgår till en balanserad ekonomi igen. Ett sätt att återfå ekonomisk balans är att göra en ekonomisk detox.

För att ge din ekonomi en rejäl detox och återfå balansen har vi samlat några smarta tips. Det är dags att rensa ut eventuella ekonomiska ovanor som smugit sig på under ledigheten och återvända till en balanserad ekonomi.

Gör en ekonomisk detox

Granska dina utgifter

Börja med att ta en närmare titt på vad och hur du spenderade under ledigheten. Identifiera de områden där pengarna gick åt mest och fundera över vilka utgifter som var nödvändiga och vilka som var impulsköp. Att vara medveten om dessa impulser kan hjälpa dig undvika liknande beteenden framöver. Du kanske lade en mycket stor del av månadens budget på julmat. Då kan det vara en idé att fundera över hur ni ska göra nästa år. Kanske är knytis till julbordet ett alternativ?

Julklapparnas vara eller icke vara

Gick en stor del av budgeten till julklappar? Överväg att skifta fokus och inför nästa jul till Secret Santa eller julklappsspelet istället. Då tar du bort fokuset på materiella ting och ni kan skapa en ny, rolig tradition där ni också gör något roligt tillsammans på julafton.

Kicka igång det nya året med en köpfri vecka

Ibland kan det vara bra att verkligen kickstarta. Så starta det nya året med en köpfri vecka där du verkligen fokuserar på att inte köpa något onödigt. Genom att göra detta blir du mer medveten om hur mycket alla småköp bidrar till att belasta din ekonomi. Du får också möjligheten att uppskatta det du redan har, istället för att känna kortsiktig lycka i nya saker du egentligen inte behöver.

Skapa en flexibel sparbudget

Skapa utrymme för större utgifter under julen genom att skapa en budget som är anpassad till de olika säsongerna. Kanske är det värt att dra in lite på utgifterna under en månad för att kunna lägga lite mer kring jul?

Våga lämna tillbaka eller byta julklappar

Det kan kännas lite jobbigt att vilja lämna tillbaka eller byta en julklapp, men ingen mår bra av att en gåva bara ligger och dammar och aldrig används. Våga byta!

Sprid ut julklappsköpen över året

En av anledningarna till att det kan kännas tufft ekonomiskt i januari är att utgifterna kommer i en stor klump. Bara det i sig kan skapa ekonomisk ångest. Försök sprida ut dina julklappsköp istället och kanske handla på rea under året. Då sprider du ut kostnaderna över året vilket hjälper till att avlasta din ekonomi under december. Du kan också hålla utkik efter riktigt bra erbjudanden på de perfekta julklapparna.

Börja spara

Ett smart steg är att börja spara redan nu inför nästa jul och nyår. Det behöver inte vara stora belopp – småsparande kan göra stor skillnad över tid. Och pengarna du sparar behöver faktiskt inte gå till just julklappar. Det kan handla om att spara till en resa eller en upplevelse för hela familjen istället.

Rensa upp i din ekonomi

Nytt år, nya möjligheter! Passa på att se över alla dina abonnemang och avtal och säg upp alla du inte använder. Ring banken, ditt elbolag och ditt försäkringsbolag och förhandla. Se också över alla dina medlemskap och vilka erbjudanden de har hos andra aktörer. Många fackförbund har ofta erbjudanden hos föräkringsbolag och banker t.ex.

Psst… Nowo har flera elbolag som vill ge cashback till ditt sparande om du byter elavtal.

Planera för framtida utgifter

Efter ledigheten och i samband med årsskiftet kan det dyka upp oplanerade kostnader som du behöver ta hänsyn till. Planera i förväg och se till att lägga undan för just dessa.

Använd Nowoappen för att spara smart

Låt Nowoappen bli din guide mot en sundare ekonomi. Med våra olika sparsätt kan du spara små summor regelbundet och se ditt sparande växa år för år. Att alltid ha ett litet sparande skapar en känsla av “no worries” kring din ekonomi, och Nowo hjälper dig hålla koll på ditt sparande oavsett vilka ekonomiska förutsättningar du har.

Genom att följa dessa tips kan du detoxa din ekonomi efter ledigheten och återfå en stabilare och mer balanserad ekonomisk situation. Med Nowo vid din sida kan du fortsätta att bygga upp din ekonomiska trygghet och skapa en bättre framtid.

Ta en titt på ditt sparande