Sparargument för olika spartyper, vilken spartyp är du?

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Övrigt
  •  | Spara till pensionen

Vilken spartyp är du och har du någon gång tänkt att det vore bra att börja spara till pensionen, men har fortfarande inte kommit igång? Då är det dags att sluta fundera och börja. Här kommer därför flera argument för att börja spara till din pension, baserat på olika spartyper och personlighetsdrag.

Vilken spartyp stämmer bäst in på dig?

 

För den osäkra:
Sluta stoppa huvudet i sanden för det här med pengar. Med Nowo behöver du ingen kunskap. Appen sköter allt åt dig. Fortfarande osäker? Appen har 155 000 medlemmar och Nowofonden har fem av fem stjärnor hos det oberoende fondutvärderingsinstitutet Morningstar vilket betyder att fonden anses vara bland de topp 10 procent bästa blandfonderna i världen. Ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin.

För spenderaren:
Ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du faktiskt spara totalt. Och med Nowo kan du ställa in t.ex. ett Lönespar där du sparar automatiskt varje gång du får lön. Då kan du spara direkt och du hinner inte spendera pengarna innan ditt sparande faktiskt har skett

För den late:
Med Nowoappen behöver du inte göra något alls själv. Och det passar den lata spartypen helt perfekt. Ladda bara ner appen och ställ in hur mycket du vill spara, sen sköter Nowo resten. Inte ens du kan vara för lat för det.

För dig som är allt eller inget
När du gör något så gör du det alltid helhjärtat? När du tar dig ann något är det 100% som gäller? Känner du igen dig i denna spartyp? Då kan det här med sparande tilll pensionen vara lite klurigt eftersom det kräver stor uthållighet då sparandet ska ske hela livet. Med Nowo som din sparapp till pensionen kan du vara säker på att vi kommer inspirera dig i ditt sparande, hela livet. Vi säger till när viktiga saker sker kring ditt sparande, ger dig spartips och vi kan till och med hjälpa dig att se över flera delar av din pension. Nowo är din sparkompis, hela livet. 

För dig som har en övertro
Har du en tendens att sätta alldeles för höga mål när du ska göra något nytt? Är du den som har som nyårslöfte att du ska göra en svensk klassiker (utan att ha tränat innan), äta nyttigt och gå minst 10 000 steg om dagen? Högt ställda mål, så höga att du ofta inte når dem… 

Det kan vara likadant med sparandet. Att du börjar spara mer än vad din ekonomi egetligen klarar av, och när det inte funkar så tappar du sugen och struntar i det helt och hållet. Då är Nowos sparsätt Stegspar sparsättet för dig. Det är ett sparsätt där du sparar mer precis vid lön, och sedan mindre och mindre vecka för vecka fram till nästa lön. Det anpassar sig efter dina förutsättningar. 

För sparexperten
Har du redan koll på det här med sparande men är osäker på om Nowo verkligen är rätt för dig? Då kommer här tre anledningar till att Nowoappen är bättre än andra.

  1. Du kan spara med andras pengar tack vare våra olika sparsätt. Du kan t.ex. få cashback till ditt sparande på cirka 30 kr/köp när du handlar via Nowo hos någon av våra partnerbutiker. 
  2. Appen har 155 000 medlemmar och Nowofonden har fem av fem stjärnor hos det oberoende fondutvärderingsinstitutet Morningstar vilket betyder att fonden anses vara bland de topp 10 procent bästa blandfonderna i världen.
  3. Våra sparsätt är enkla att använda och tack vare vårt fokus på microsparande sker investeringar flera gånger i månaden beroende på vilket sparsätt du väljer. Och historiskt sett har det lönat sig att köpa fondandelar ofta och på så sätt nå ett lågt genomsnittspris. 

För dig som närmar dig pensionen
Har du väntat in i det sista med att spara till pensionen? Ingen fara. Bättre sent än aldrig. Om du sparar 2000 kr i månaden kan det bli över 300 000 kr på en tioårsperiod. Det är en trevlig buffert och kan agera som trygghetskapital lagom till pensionen. 

För dig som har långt kvar
Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Då behöver du inte spara lika mycket totalt. Du kan istället dra nytta av ränta-på-ränta-effekten som betyder att dina pengar kan växa mycket mer än om du bara hade sparat i madrassen eller på ett vanligt konto hos banken. Se till att sätta upp ett automatiskt sparande som sker regelbundet. Mer än så behöver du inte göra. 

För låginkomsttagaren
Om du har en lägre inkomst är det ännu viktigare att spara själv eftersom din pension baseras på hur mycket du tjänat under livet. Dessa går såklart emot varandra. Hur kan du spara mer när du redan tjänar mindre? Med Nowo kan du faktiskt spara så lite som 5 kr/dag med vårt sparsätt Dagspar. Du kan också spara med andras pengar genom att göra enkäter, tipsa vänner och handla via Nowos partnerbutiker.

För den känslostyrda spartypen
Tampas du mellan känslan av att vilja spara till pensionen, men också leva i nuet? Du är inte ensam om att känna igen dig i denna spartyp. Att “råka” spendera pengar på grund av den plötsliga känslan av att “man lever bara en gång” är vanligare än du tror. Men med Nowo flyttas ditt sparande direkt vid lön, och du kan inte ta ut pengarna så fort du får en impuls. Det tar nämligen någon dag att faktiskt få över pengarna till din bank igen. Då hinner du ta ditt förnuft till fånga. 

För dig utan framtidstro
Tenderar du att tänka “med allt skit som händer är det ju inte ens säkert att man lever när man går i pension”. Om detta är en anledning till att du skjuter upp eller struntar i sparandet så har vi bara en sak att säga: ryck upp dig. Vi lever längre och längre. Och vad händer om du faktiskt klarar dig hela vägen till pensionen och inte har förberett dig alls rent ekonomiskt? Det värsta som kan hända är att ditt sparande via Nowo går i arv till nära och kära. Så sluta upp med denna negativa världsbild och fokusera på det som du kan påverka. Dina möjligheter till en guldkantad pension.

För dig som bara sparar hos banken
Att bara spara hos banken är vanligt när man känner en viss osäkerhet kring det här med sparande. Är du av denna spartyp kan du vara orolig för att förlora alla dina pengar. Men visste du att historiskt sett så har det alltid lönat sig att spara i t.ex. fonder. När du enbart sparar hos banken och inte får någon avkastning eller ränta på pengarna så förlorar faktiskt pengarna i värde över tid på grund av inflationen. 

Målet från den svenska riksbanken är att inflationen ska ligga på 2 % per år. Det betyder att pengarna på ditt bankkonto faktiskt minskar med 2% varje år. Över tid kan detta slå väldigt hårt på ditt sparande. Därför ska du välja att spara via t.ex. Nowoappen där du får hjälp att spara långsiktigt och du får tillgång till en trygg och säker fond med en god, historisk avkastning. Nowofonden har fem av fem stjärnor hos det oberoende fondutvärderingsinstitutet Morningstar vilket betyder att fonden anses vara bland de topp 10 procent bästa blandfonderna i världen.