Sparutmaning! Ha minst en köpfri dag i veckan under semestern

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Nyheter
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks

En rolig idé som verkligen kan utmana er i sparandet under semestern är att planera in en köpfri dag varje vecka. Den köpfria dagen är precis som det låter. En dag där ni inte ska spendera några pengar alls. Och ja, det går med lite planering.

Här kommer tre exempel på hur ni kan lägga upp en köpfri dag:

Köpfri dag 1:


8-11:
Frukost ute i solen där varje familjemedlem får ansvara för olika delar. Lägg lite extra kärlek på frukosten och baka frallor, koka ägg, stek pannkakor och duka extra fint. Kanske kan barnen gå ut och plocka blommor att ställa på bordet?

11-14: Packa ryggsäckarna och hoppa på cyklarna. Trampa bort till närmsta park, äng eller strand och bred ut er ordentligt. Se till att ha med något spel att underhålla er med. 

Ta med lite enkel lunch av det ni har hemma. Ett tips är att steka lite fler pannkakor till frukost som ni kan ta med och äta kalla. Det behövs sällan mer för att skapa en fin dag. Det viktigaste är att sällskapet är bra och att platsen ni väljer att hänga på har skön atmosfär. 

14-18: Trampa hem igen och börja förbered middagen. Utmana varandra i en restfest där ni lagar middag av alla rester ni har hemma. Ju fler rester ni använder, desto bättre. Gör det till en tävling. En poäng per grej i använder i matlagningen.

18-22: Spelkväll! Plocka fram era roligaste spel och utmana varandra. Satsa på en långkörare som Monopol, eller flera olika spel och gör en turnering. Flest vinster vinner! 

Köpfri dag 2:


8-11:
Börja dagen med ett enkelt yogapass där hela familjen kan vara med. Det blir både roligt, utmanande och en bra start på dagen. Satsa på en frukost med ett speciellt tema. T.ex. våffelfrukost med olika goda tillbehör. Förbered en pizzadeg till kvällen…

11-14: Ta en dag i skogen. Ge er ut med ryggsäck och picknickkorg och plocka blåbär, hallon och smultron tillsammans. Glöm inte att packa med lite lunch. Lite yoghurt i en termos kan räcka. Sprinkla på lite av bären du plockat så känns det riktigt lyxigt.

14-18: Till middagen bakar ni pizzor där alla får välja toppings av det som redan finns hemma. Ät gärna ute om vädret tillåter. 

18-22: Baka en enkel paj av de bär ni plockat i skogen och ät tillsammans framöver en bra film. Har ni möjlighet och om vädret tillåter så flytta gärna ut Tv:n för extra myskänsla.

Köpfri dag 3:


8-11:
Kicka igång dagen direkt genom att ta med er frukosten till närmsta park, äng eller strand och börja dagen med frukost ute.

11-14: Gå hem och förbered lunch hemma. Laga något av det som finns hemma och ät lunchen till ljudet av dagens sommarprat kl. 13.

14-18: Femkamp! Hitta fem grenar och utmana varandra. Det kan vara kubb, krocket, badminton, fotbollsstraffar, charader, strandtennis eller boule. Vinnaren av femkampen får bestämma kvällens middag. Viktigt dock att alla ingredienser till middagen finns hemma. 

18-22: Ni lagar middagen tillsammans och avslutar dagen med att kolla på gamla konserter på Youtube. 


Låt fantasin flöda när ni planerar ers köpfria dagar och anpassa efter hushållets storlek. Men våga också sänka kraven. Det kan räcka med att lapa i solen med en god bok hela dagen. Och har du barn så gäller det att lägga sig på en rimlig nivå som både du, och dina barn orkar med. Men en sak är säker… Genom att involvera hela hushållet i era köpfria dagar så kan ni tillsammans spara pengar under semestern och samtidigt skapa starkare familjeband och undvika onödig ekonomisk stress.