Så gör du en månadsbudget som ger dig koll på läget

  • Kategori
  •  | Ett smartare sparande
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks

Därför ska du ha en månadsbudget
Med en månadsbudget får du koll på din ekonomi, och att ha koll på sin ekonomi är att ha kontroll på sitt sparande, och att ha kontroll på sitt sparande är att ha kontroll på sin framtid. En månadsbudget ska ge dig en överblick kring dina inkomster och utgifter varje månad. Den behöver absolut inte vara det minsta komplicerad, en lista i excel räcker gott och väl, eller bara som en enkelt anteckning i mobilen? Vårt råd är dock att se till att du har din budget lättillgänglig, gärna just i din mobil så att det blir enkelt för dig att göra uppdateringar när dina månadskostnader förändras.

Tre enkla steg till en lyckad budget

 

1. SKAPA EN MALL FÖR DIG
Sätt upp en enkel mall som funkar för dig. Däremot är excel ett riktigt bra verktyg för just detta eftersom du kan skapa formler och uträkningar i din budget. Och det är rätt skönt att låta excelformlerna räkna åt dig när du gör ändringar i din budget. Här kan du läsa mer om hur du skapar formler och uträkningar i Excel.

2. SPALTA UPP ALLA INKOMSTER OCH UTGIFTER
Logga in på din internetbank och ta hjälp av ditt kontoutdrag för att lägga in alla dina kostnader i ditt budgetdokument. Här ska allt in. Både spotifyabonnemanget, matkostnaderna och gymkortet. Se till att du får med så mycket som möjligt. Här kan du också ta hjälp av olika appar som samlar information om dina abonnemang vilket snabbt kan ge dig en bra överblick. Lägg alla kostnader i en spalt, och alla dina inkomster efter skatt i en ny spalt bredvid. Och glöm inte sparandet.

3. ANALYSERA OCH JUSTERA
När du fått in alla inkomster och utgifter är det dags att börja analysera vart pengarna går. Är det på nöjen som kostnaderna springer iväg, eller är det den dyra mobilräkningen? Se över alla kostnader du har och se om du kan få ner dem på något sätt. T.ex. genom att byta mobilabonnemang, elbolag eller skaffa ett klubbkort på din matbutik. Här är det många bäckar små blir en stor å som gäller.

 

Så håller du din budget

Det gäller att vara realistisk när du räknar på din budget. Sätt inte för höga mål som du inte kan nå. Det gäller att vara ärlig mot sig själv när du märker att du går över din budget. Att leva över sina tillgångar kan i långa loppet leda till mindre sparade pengar och en sämre framtid. Går du över din budget är det första du ska göra att analysera kontoutdraget. Var drar pengarna iväg? När du listat ut det kan du börja justera din budget eller ditt konsumtionsbeteende.

Relaterade dokument

  • Ladda ner vår superenkla budgetmall