Så påverkar Riksbankens ränta din plånbok

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Övrigt
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks

Riksbanken dubbelhöjer räntan från 0,25 % till 0,75%… Hur ska man tänka kring sitt sparande när räntorna stiger och inflationen tickar uppåt? Vad är då inflation? Såhär skriver riksbanken på sin hemsidan.

“Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. Det tar sig till exempel uttryck i att priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden.”

Vilka är då riksbanken och vad har de för jobb? Riksbanken är Sveriges centralbank. De ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. De ger också ut Sveriges sedlar och mynt.

Riksbanken har ett mål om att inflationen ska ligga på 2 % per år. Det betyder att det alltså är helt enligt plan att saker ska bli dyrare över tid. Därför har vi också lönerevision varje år. Så att våra löner ska hänga med i inflationstakten. De senaste månaderna har inflationen i Sverige rört sig runt ca 6 %, och det är för mycket enligt riksbanken. Det kanske du också själv märkt av när du handlat i matbutiken. Allt har blivit dyrare.

Det mest effektiva sättet för att bromsa inflationen är för riksbanken att höja Styrräntan. “Styrräntan är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.”, skriver Riksbanken på sin hemsida. När Styrräntan går upp, påverkar den alltså i sin tur bankernas bolåneräntor, som också går upp. Detta påverkar direkt plånboken hos alla som har bolån. Man får helt enkelt mindre pengar att röra sig med.

Hur ska du då tänka kring ditt långsiktiga sparande när du får mindre pengar att rör dig med här och nu? Vi har samlat ihop våra bästa tips.

KOLLA IN TIPSEN