Sluta slösa pengar: Så blir du mindre impulsiv med din ekonomi
- Kategori
- | Mikrosparande - Ett smartare sparande
- | Nyheter
- | Spara pengar - Tips & Tricks
- | Sparskola
- | Spartips
Känner du också att pengarna har en tendens att “rinna iväg”? Kanske speciellt under semestern? Du är inte ensam. Vi har nog alla varit där och känt att det är svårt att hålla koll och sluta slösa pengar. Det är ju så lätt att hamna i impulsiva köpbeslut och spendera mer pengar än vad som egentligen är nödvändigt. Men det finns hopp! Lär dig att vara mer medveten om dina pengavanor och undvik de klassiska fällorna för att på lång sikt få en bättre ekonomi.
I det här blogginlägget kommer vi att utforska fem effektiva sätt att bli mindre impulsiv, sluta slösa pengar och ta kontroll över din ekonomi.
Skapa en realistisk budget
En av de viktigaste stegen för att undvika impulsiva köp och sluta slösa pengar är att ha en tydlig budget. En budget gör dig medveten om dina ekonomiska förutsättningar. Ta dig tid att sätta upp en realistisk budget som tar hänsyn till dina inkomster och utgifter. Det viktigaste här är att din budget är just REALISTISK och inte är en glädjekalkyl. Identifiera dina fasta kostnader, som hyra och räkningar, och sätt även av en summa för sparande. När du sedan kommer till dina rörliga utgifter såsom mat, resor och dylikt så budgetera inte efter din ambitionsnivå. Det är vanligt att man överskattar sin förmåga när man bestämt sig för att ändra ett köpbeteende. Då är risken att du sätter för höga mål, som du sedan inte når, blir besviken och trillar tillbaka till dina tidigare mer impulsiva köpmönster.
Sov på saken
När du står inför ett frestande impulsköp, ge dig själv tid att tänka efter. Sov på saken innan du slår till. Genom att ge dig själv en avståndstagande period kan du bättre bedöma om köpet verkligen är nödvändigt eller om det är ett resultat av ögonblickets impuls. Ofta kommer du att inse att du egentligen inte behöver den där dyra väskan, mobilen eller abonnemanget och därmed undviker du att slösa pengar.
Ett exempel från verkligheten kan vara att om du ska ut och resa och du upptäcker att din resväska har gått sönder, kolla om du kan låna av en familjemedlem eller kompis. Då skapar du utrymme att spara ihop till en ny resväska till nästa resa, istället för att behöva nalla av din budget här och nu.
Skapa en shoppinglista
Innan du ger dig ut på shoppingäventyr, oavsett om det är i fysiska butiker eller online, skapa en lista över de nödvändiga sakerna du behöver köpa. Håll dig sedan strikt till den listan när du handlar. Genom att ha en tydlig lista minskar du risken för att impulsköp slinker sig in och gör att du spenderar mer pengar än planerat.
Ett tips som kom från en av Nowos medlemmar där just impulsköp var ett problem tipsade om att onlineshoppa maten hos t.ex. Mathem (finns som partnerbutik hos Nowo och ger cashback). Medlemmen menar på att det är enklare att följa sin lista när hen handlar digitalt. För visst har väl du också hört uttrycket att man aldrig ska handla hungrig? Att handla hungrig digitalt blir inte ett lika stort problem då du ju inte får hem matvarorna fören kanske dagen efter. Impulsen att köpa t.ex. snacks och annat blir inte lika starkt, menar medlemmen. Värt att testa i alla fall, eller hur?
Utvärdera dina prioriteringar
Ta dig tid att utvärdera dina prioriteringar och behov. Fråga dig själv om ett impulsköp verkligen kommer att bidra till din långsiktiga lycka och välbefinnande. Genom att bli mer medveten om dina egna värderingar kan du undvika att göra onödiga köp och istället fokusera på det som verkligen betyder mest för dig.
Hitta alternativ till impulsköp
Bryt impulsen genom att göra något helt annat en stund. Istället för att göra impulsköp kan du utforska aktiviteter som inte involverar att spendera pengar. Om du känner dig sugen på att shoppa, prova att göra något annat istället. Genom att hitta andra sätt att tillfredsställa dina impulser undviker du att slösa pengar i onödan. Här kommer några tips på saker du kan göra för att bryta impulsen: träna, ta en promenad, umgås med vänner, städa, ring en kompis eller lyssna på en inspirerande podd.
Att bli mindre impulsiv med sina pengar och undvika att ta impulsiva beslut är en utmaning, men det är möjligt med rätt strategi och mindset. Genom att skapa en budget, ge dig själv tid att tänka efter, ha en shoppinglista, utvärdera dina prioriteringar och hitta alternativ till impulsköp kan du ta kontroll över dina pengar och uppnå en bättre ekonomi.
Kom ihåg att det tar tid att ändra sina vanor, så var tålmodig med dig själv och kämpa för att göra mer medvetna val när det kommer till dina pengar. Lycka till!