7 smarta sätt att hålla din budget och spara pengar i sommar

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spartips

Sommaren är ju en fantastisk tid fylld med sol, bad och avkoppling. Men det är också en period då det kan vara svårare att hålla din budget, det är lätt hänt att pengarna liksom “försvinner iväg”. Och med semestertider kommer också frestelser som resor, restaurangbesök och shopping och det kan vara lätt att spendera mer pengar än planerat. Vi har en tendens att få en lite impulsiv “man lever bara en gång”-mentalitet vilket kan påverka din ekonomi negativt. Men oroa dig inte! Här är några smarta tips för att hjälpa dig hålla din budget och samtidigt spara pengar till din framtid.

Planera din sommarbudget i förväg

För att undvika ekonomiska överraskningar är det viktigt att du skapar en realistisk budget utifrån dina förutsättningar för sommaren. Sätt upp tydliga mål för dina utgifter och fördela din budget på olika kategorier som resor, mat och nöjen. Och glöm inte sparandet. Kolla in Nowos nya sparsätt Stegspar. Det är ett perfekt sparsätt just under sommarmånaderna.

Satsa på gratis aktiviteter i din egen stad

De sköna sommarmånaderna öppnar dörren till en mängd billiga, eller till och med gratis aktiviteter att njuta av. Du kan t.ex. utforska din lokala park, fixa en picknick i naturen eller besök något av alla gratisevenemang i din egen stad. Genom att nyttja dessa möjligheter kan du ha roligt utan att spräcka din budget.

Styr en grillkväll istället för att äta ute

Istället för att spendera pengar på restauranger kan du njuta av att grilla hemma. Det är inte bara ett ekonomiskt smart alternativ, utan det ger också möjlighet att vara kreativ med din matlagningen.

Passa på att testa nya recept och bjud in vänner och familj till en knytis där ni också delar lite på matkostnaderna. Genom att laga mat hemma istället för att äta ute kan du spara tusenlappar i sommar.

Här kommer fem tips på billiga, budgetvänliga recept för grillkvällen:

1. Korv med bröd med “fancy toppings”. Testa nya toppings som t.ex. Pico de Gallo. (länk till Ica)

2. Grillad spetskål, även här kan du testa olika toppings som t.ex. brynt smör och nötter.

3. Grillad majs, skär gärna majsen i fyra delar på längden, då blir en enklare att båda äta och grilla. Släng gärna på lite grillolja också för extra smak.

4. Grillspett med korv, kött och grönsaker. Satsa på kött på extrapris, eller varför inte “svinnbitar”? Köttet kan enkelt bytas ut mot vegetariskt alternativ.

5. Kyckling, i alla dess former! Du kan ofta hitta t.ex. kycklingklubbor i frysdisken till bra pris och med rätt marinad kan dessa bli en ny favorit på grillen i sommar.

Utmana dig själv med att ha en sommar i sparandets tecken

Varför inte utmana dig själv att spara ännu mer pengar under sommaren? Sätt upp ett sparmål och försök minska dina utgifter genom att göra medvetna val. Avstå från dyra kafébesök genom att brygga ditt eget kaffe och välj cykeln, bussen eller tåget istället för att bilen. Genom att ta små steg kan du spara betydande summor på lång sikt. Se till så att du har ett sparande hos Nowo under semester. Du kan ställa in minsta sparbeloppet, så länge sparandet blir av.

Håll koll på sommarens reor och erbjudanden

Sommarreor och erbjudanden är vanliga under sommarmånaderna. Ta dig tid att göra prisjämförelser och leta efter de bästa erbjudandena. Genom att utnyttja rabatter och kampanjer kan du spara pengar på allt från kläder till resor. Och du som är Nowomedlem kan få cashback på dina köp om du handlar hos någon av våra partnerbutiker. Vi har hundratals butiker kopplade till oss, t.ex. Hotels.com, Adlibris, CDON och många fler.

Byt hem på semestern

Är du trött på staden du bor i? Varför inte kolla om någon vill byta boende med dig under en vecka i sommar? Kolla in hemsidan Home Exchange som är en av de större aktörerna när det gäller att matcha bostadsbyten. Tänk om du skulle kunna byta boende med någon på varmare breddgrader en vecka, utan att behöva betala för boendet? Detta är ett riktigt savehack när det kommer till att spara pengar på sommarens resor.

Glöm inte semesterersättningen

När du gör din budget så är det viktigt att du inte glömmer bort din semesterersättning. Den brukar vanligtvis vara på 12% av din vanliga lön/dag. Dessa pengar kommer ofta efter din semester, så se till att föra tillbaka dem till din budget eller ditt sparkonto, eller ännu bättre… Spara dem till din framtid med Nowo.

Har du inte semesterersättning? Då kommer här ett tips för framtida semestrar. Se till att spara ihop en liten semesterkassa själv under året, så har du också lite extra semesterpengar.