Ny finanskuriosa: Det mest traditionella sättet att skydda sig mot inflation är att köpa guld?

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Övrigt

Det mest traditionella sättet att skydda sig mot inflation är att köpa guld… Eller? Nu får du finanskuriosa med vår oberoende finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period.

Gold is gold, but diamonds are forever… 

Vi går emot ljusare tider. Det är ju den årstiden nu. En viss andningspaus på marknaden. Vad det gäller energipriserna t.ex. har vi nog sett det värsta denna gång.  Inflationen finns fortfarande kvar en tid till, men det kan vända relativt fort även där. Högre ränteläge är ett väldigt effektivt sätt att kyla av alla marknader, det urholkar likviditet vilket slår omedelbart i minskad konsumtion. 

Stefan Ingves sista avtryck i marknaden var ju med hans räntebesked i egenskap av chef för Riksbanken i december, med en höjning av styrräntan med 75 punkter, samt en ”guidning” av framtiden där styrräntan (det som tidigare kallades ”reporäntan”) skulle ”peaka” under våren 2023 strax under 3%… Men nu kan det nog hamna något högre, strax över 3% verkar vara marknadens konsensus prognos.  

Riksbanken har dock ofta mer än sällan varit fel ute, bl.a. så höjde de styrräntan med 50 punkter, 9 dagar innan den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kraschade vilket blev starten på finanskrisen september 2008. 

Den amerikanska filmskaparen Mel Brooks, givet också årstiden, hade kanske hittat på något i stil med: ”..Det våras för Riksbanken..” 

Det mest traditionella sättet att skydda sig mot inflation är att köpa guld. I en ny analys skriver dock råvaruanalytikern Christian Kopfer vid Svenska Handelsbanken, så bör inte privatpersoner investera i, och köpa guld, eftersom ”den marknaden är svår att förutse”. Det finns säkert en viss sanning i det,  Men, det kan man nog säga i princip om alla marknader. Så det är troligtvis allt annat lika, en något förenklad analys. 

Guld handlas i USD per troy oz (ett ounce är 31,94 gram) så det innebär också ett skydd även på valutasidan, om den svenska kronan försätter vara svag internationellt… Guld är Guld, men diamanter är ju för evigt…(?!)  Det heter ju det i alla fall så på bröllopsdagen… Men inflation är tyvärr ständigt närvarande idag. 

Andra vanliga sätt att skydda sig mot inflation är köp av realtillgångar, såsom aktier i högutdelande företag, fastigheter helst i bra lägen, och till och med konst av kända konstnärer. 

Och börsen är fortfarande relativt stark. Marknaden har prisat in en generell vändning i krisen framåt senare under våren, i början av sommaren. 

Marknadernas reaktion på den minskade inflationen i USA vilket lett till mindre räntehöjningar både i USA men också i Eurozonen, har varit väldigt positivt tydlig. Det ser vi fram emot, och nu när det väl vänder i marknaden så är det väldigt bekvämt att vara med på den resan. 

Kulturspaning 

I dessa dagar, så går dock våra tankar till Turkiet. En del av historien, kan ibland tvingas utstå nästan utomjordiska oförutsedda problem, som just ”Tsunamis” eller ”Jordbävningar”…

Så idag, tittar vi lite närmare på just det landet… Vad var egentligen “världens äldsta/första yrke”?  

Det finns en del förslag kring det historiska svaret på den frågan. Som jag ser det, är det väldigt enkelt; ”Jägare” & ”arkitekt” samt även troligtvis kock. Vad sen ”jägaren” eller ”arkitekten” kunde byta till sig mot en lammstek eller tak över huvudet i en arkitektritad grotta med ”Poggenpohlkök”, och terrass med havsutsikt ut över medelhavet, blir ju då rent logiskt, en senare fråga… 

Världens hittills äldsta dokumenterade boplats ligger i en liten by i östra Turkiet. Çatalhöyük

Den är dokumenterad till cirka 9500 år gammal.  Långt före Faraoerna i Egypten, eller Alexander den stores civilisationer… Jag har faktiskt varit där.  

Rent generellt så ser det kanske inte så mycket ut. Några grushögar, en del lämningar, rester av eldstäder, där en grupp människor gått ihop, odlat grödor, fött upp lamm, och sitta på kvällen vid lägerelden och berätta ungefär samma ljugarhistorier som berättas även idag, fast på Riche eller Sturehof… 

Så den gemensamma måltiden är central i människans utveckling, från kringstrykande jägare ensamma, till mer struktur och stabilitet. Och det är därför som vi i lilla Sverige söker medlemskap i en större grupp det är ju alltid roligare i att vara med i någonting, än att stå utanför… 

Och sedan gammalt så är även Finlands sak VÅR, så i ett gemensamt intresse så ser vi positivt på att vara med, hellre än vara utanför NATO. Det handlar om trygghet… 

Vår sparexpert är Erik Brood

Vid pennan,

Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare.

Har du frågor till Erik? Maila: erik@nowo.se