Fredag den 13e – en lektion i finanshistoria med vår finansexpert

  • Kategori
  •  | Övrigt

Få finanskuriosa och finanshistoria från vår finansexpert. Vid pennan hittar du vår oberoende finansexpert Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare. Han har följt marknaderna sedan 1987 och varit praktiskt delaktig i marknaderna sedan 1991. Erik har över 15 års praktisk erfarenhet av Private Banking. Han har också arbetat som webbredaktör och bloggare inom branschen samt som fastighetsmäklare under en period. Han har också en förkärlek till finanshistoria.

Idag är det Fredag den 13e…

En spännande dag, vissa ser det som en stor utmaning att bara gå upp ur sängen. Bakgrunden till legenden finns det faktiskt inte helt oväntat i historiska sammanhang flera förklaringar på.

Min favorit är, kanske tack vare mitt historieintresse och särskilt religionshistoria som har påverkat, och fortfarande påverkar utvecklingen i världen.

I början av 1300-talet ansåg Frank­rikes kung ”Filip den sköne” att Tempelriddarna hade fått alltför stor makt i den då kända världen.

Så han kände att han var tvungen att agera.

Kungen stod i bottenlös skuld till de mäktiga tempelriddarna, som under kors­tågen i Mellanöstern gjort enorma förtjänster bla på att agera bankverksamhet. Du kunde alltså låna ut pengar till en tempelriddare i Frankrike, och hämta ut dem hos en annan riddare i exempelvis mellanöstern, dåtidens bankomat.

Kungen sökte nu ett sätt att bli av med sina borgenärer genom ett ”Alexanderhugg”. Fredagen den 13 oktober år 1307 slog Filip till och lät arrestera tempelriddare över hela Frankrike.

Kungens ursäkt var påhittade rykten om att tempelriddarna under sin vistelse i Mellanöstern hade börjat tillbe hedniska avgudar. Filip hade inga bevis, men genom tortyr lyckades kungens män tvinga hundratals riddare att erkänna sig skyldiga till kätteri. Samtidigt tvingade kungen påven Clemens V att stötta processen mot riddarna och upplösa orden.

År 1314 brändes tempelriddarnas siste stormästare Jacques de Molay på bål i Paris.

Så kan det gå mina vänner och historien efteråt har inte lärt sig av detta utan religion, och kanske framförallt jakten på makt och likvida medel har varit orsaken till så mkt lidande bara under 1900-talet så det blir osmakligt och man får en rätt sur smak i munnen.

Kunde vi inte gjort annorlunda?

Var Hitler tvungen att offra 3 miljoner man för att försöka komma åt de Sovjetiska oljekällorna i eftermälet efter operation Barbarossa…? Låt oss nu försöka ha en respekt för dem som lyckats men samtidigt se till att spelet är på liv och död, för där argumenten tar slut, tar nävarna vid…

Trevlig vecka mina vänner, och se upp för det blåser ordentligt, kanske är Tempelriddarna som spökar, vem vet?

Läs mer om fredag den 13 här.

Vid pennan,
Erik Brood, civilekonom och auktoriserad finansiell rådgivare.

Vår sparexpert är Erik Brood

Har du frågor till Erik? Maila: erik@nowo.se