Så förhandlar du räntan på ditt bolån
- Kategori
- | Nyheter
- | Spara pengar - Tips & Tricks
Det finns ju tillfällen i livet när man helt enkelt inte har något annat alternativ än att låna. Exempelvis vid bostadsköp. Många vet inte om det men det går faktiskt att förhandla sitt bolån och sin ränta hos banken. Då finns det ett par små trick som du ska se till att ha i skjortärmen. Nedan följer några för dig som vill få lägre ränta på ditt bolån.
Jämför bankernas snittränta
Snitträntan är den räntan som banken faktiskt har erbjudit sina kunder. Banken brukar ofta prata om sin listränta vilket är den ränta som banken själva satt och som inte är förhandlad. Utgå inte från den när du ska förhandla din ränta. Utgå ifrån bankens snittränta. Varför kan inte du få samma, eller lägre som majoriteten liksom? Använd snitträntan som utgångspunkt när du ska förhandla och argumentera för att din ränta. Nedan kommer några argument. Här kan du jämföra bankernas räntor.
Är du ung? Det är en fördel!
Ju förr du blir kund hos banken, desto längre tid kommer du betala in ränta vilket innebär att de kan de tjäna pengar på dig.
Här är det så festligt att du faktiskt har nytta av ju yngre du är. För du har tiden på din sida. Du som kund kan vara värd flera miljoner kronor för banken och det är upp till dem att se till att du väljer just dem. Unga kan också upplevas som en högre risk, så bli inte allt för kaxig.
Begär ut ditt amorteringsunderlag
Just amorteringsunderlaget är något du måste begära ut om du vill byta bank. Att begära ut ditt amorteringsunderlag är som att trycka på en varningsknappen hos din nuvarande knapp. Du blir automatiskt taggad som en kund som funderar på att byta bank. Det är inte ovanligt att det ringer bara några timmar senare med ett erbjudande om lägre ränta. Ofta är det också de som har mer mandat som ringer upp, de har också mer mandat att ge dig en lägre ränta.
Använd dina extratjänster som förhandlingsmedel
Ju fler tjänster du använder, desto mer pengar kan din bank tjäna på dig. Det blir också svårare att byta bank ju fler tjänster du har kopplat till en och samma bank.
Flytta inte över en enda tjänst från din gamla bank bara för att det känns enklast. Ska du flytta tjänster ska banken betala för det, då de faktiskt också tjänar pengar på det. Sätt som banken kan betala för att flytta över dina tjänster kan vara i t.ex. lägre ränta, avgiftsfrihet med mera. VIKTIGT! Teckna inga nya tjänster som du egentligen inte behöver bara för att banken då erbjuder dig något som låter lockande.
Visa att du är en trygg kund
Varje krona en bank lånar ut innebär en risk. Ju högre risk banken tar, desto mer ränta/betalt tar de för att kompensera den här risken. Ju mindre risk banken känner att de behöver ta, desto billigare blir ditt lån. Därför är det viktigt att du kan visa banken att din ekonomi är stabil och att bostaden vill köpa är en säker investering. Har du en god ekonomi så är ju risken mycket lägre att du inte kan betala tillbaka. Så stick inte under stolen med att du har det bra ställt ekonomiskt.
Ring runt
Historiskt har det visat sig att den som ringer flest banker också får bäst ränta, så ring runt och ställ bankerna mot varandra. Bara några små procentenheter kan göra enorm skillnad på totalen.
Håll koll på ränterabatten
Den ränterabatt som du kan få är ofta tidsbegränsad. Se därför till att komma ihåg vilken ränta du har och vilka tidsvillkor som gäller. Då kan du börja pruta på ditt bolån igen i god tid innan rabatten löper ut. Ofta tar banken också bort din ränterabatt utan att meddela dig om det och då behöver du själv kontakta banken och ifrågasätta detta.
Hoppas detta hjälpte dig, och peppade dig till att faktiskt ta förhandlingen med banken.