Månadens börsanalys: Så gick det för Nowofonden i november 2024
- Kategori
- | Fonden
- | Nyheter
Nowo Global Fund har haft en återhämtning i november och fonden ökade med 1,27%, vilket dock var sämre än fondens jämförelseindex som ökade med +3,02%. På året är fonden upp +22,33% och vårt jämförelseindex är upp +16,35%.
Hösten har övergått i vinter och världens börser har fortsatt med stora kursrörelser som speglar de oroliga tider vi lever i. Stockholmsbörsens index OMX Stockholm Benchmark index gick till exempel i november ner 0,35% medan de amerikanska börserna gick väldigt starkt. Gällande den amerikanska ekonomin så har Donald Trump satt sig i förarsätet efter en tydlig seger i presidentvalet och har påbörjat arbetet med att nominera kandidater till den nya regeringen, avisera kommande handelstullar och olika åtgärder inom migrationsområdet.
Beskedet att Trump blir president i USA mottogs positivt av marknaden och det amerikanska indexet S&P 500, som består av de 500 största bolagen som handlas i USA, ökade med hela 5,73% i november. Donald Trump tar formellt över som president i början av januari.
Vi ser i vårt närområde att de för oss viktiga centraleuropeiska stormakterna Tyskland och nu även Frankrike har stora utmaningar på hemmaplan. Tyskland har en pågående budgetkris vilket påverkar förmågan att genomföra nödvändiga politiska reformer i kombination med det utlysta nyvalet. Vad gäller Frankrike så har den franska regeringen precis fallit i en misstroendeomröstning vilket försätter president Macron i en utmanande position och kommer få konsekvenser för såväl den franska inrikes och utrikespolitiken.
På hemmaplan så fortsätter arbetslösheten att stiga och i det tredje kvartalet så uppgick den till 8,5 procent i en ny rapport från Regeringskansliet. Läget för den svenska ekonomin är fortsatt tufft och det är många som lider av sviterna av den höga inflationen som i sin tur gav ett högt ränteläge vilket påverkat både företag och privatpersoners ekonomi negativt. Vi ser att arbetslösheten fortsätter att öka, antalet lediga jobb minskar, varslen ökar och sysselsättningsgraden för åldersgruppen 15-74 år som är i arbetsför ålder minskar vilket sammantaget ger en ganska mörk bild av läget.
En viktig aktör för att få fart på Sveriges ekonomi är såklart Riksbanken som genom styrräntan, som för närvarande är 2,75%, styr bankernas möjligheter till räntesänkningar. Deras nästa penningpolitiska besked kommer den 19 december och då förväntas det presenteras ytterligare en sänkning.
Som ljuspunkt i det som kan se ut som ett kompakt mörker när man tittar ut är den senaste rapporten från Konjunkturinstitutet som mäter stämningsläget i Sverige som kom i slutet av november. Barometerindikatorn visar på den högsta nivån sedan augusti 2022 och de största uppgångarna syns i bygg och anläggningsverksamhet men kommer då från låga nivåer. Hushållens indikator steg för 14:e månaden i rad och ligger nu strax över det historiska genomsnittet och förväntningarna på den egna och den svenska ekonomin de närmaste 12 månaderna är betydligt mer optimistiska än normalt.
Grafen nedan visar fondens utveckling i jämförelse med fondens jämförelseindex i år t.om 2024-11-30.
Nedan visas ett diagram med fondens fördelning mellan tillgångsslagen som fonden investerar i.
Cirkeldiagrammet nedan visar att vi har en god spridning i portföljen med viss övervikt mot teknologisektorn. Vi bedömer att tekniksektorn fortsatt har stark potential men vi har även viktat upp industrisektorn då vi ser att återhämtningen i ekonomierna ligger i korten. Nvidia är fortsatt fondens enskilt största innehav på strax under 5%.
Som alltid så rekommenderar vi att fortsätta spara ofta och regelbundet för att då automatiskt få ett genomsnittspris vilket ofta är fördelaktigt.
Med vänliga hälsningar från fondens förvaltare.
Källor: Sveriges Riksbank, SEB, Konjunkturinstitutet, Nowo Fund Management AB, SCB.