Så undviker du ekonomisk ångest under semestern

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Nyheter
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks

Sommartider hej hej!

Semesterveckorna som många av oss längtar efter hela året är här. Nu är det tid att koppla av och njuta av semestern. Men med semester kommer också nya utmaningar, och möjligheter, kopplat till din ekonomi. För många kan semestern faktiskt bli lidande på grund av ekonomisk oro. Att vara orolig för pengar och ekonomi kan göra det svårt att slappna av och njuta fullt ut även fast det är precis vad din kropp behöver. 

För att skapa en no worries-känsla kring din ekonomi har vi tagit fram några konkreta tips för att minska din ekonomiska ångest men fortfarande få ut det mesta av din semester.

Skapa en semesterbudget med luft

Att ha en tydlig översikt över din ekonomiska situation är avgörande för att undvika ekonomisk stress under semestern. Många har dock en tendens att ha viss övertro på sin ekonomi och glömmer bort att utgifterna kan dra iväg under sommaren då ju din vardag ändras. Dagarna blir längre och du har mer tid att spendera pengar på helt enkelt.

Steg ett är att göra en semesterbudget som tar hänsyn till alla dina utgifter, inklusive boende, mat, aktiviteter och resor. Ta också hänsyn till oförutsedda utgifter som kan dyka upp i samband med semesterveckorna. Genom att göra en budget och planera i förväg kan du undvika att spendera mer än du kan hantera och det minskar risken för att du ska känna ekonomisk oro. Ta kontrollen över din ekonomi i sommar och skapa en realistisk semesterbudget.

Satsa på kostnadsfria, billiga aktiviteter i ditt närområde

För att din semester ska vara rolig och minnesvärd behöver det inte betyda att den måste vara dyr. Ta reda på vilka kostnadsfria eller billiga aktiviteter som finns nära dig eller där du bor. Det kan vara allt från att upptäcka ett naturreservat i ditt närområde, gå på evenemang i din stad eller ha en picknick i familjens favorit park. Ett tips är att skriva i din stads lokala facebookgrupp och fråga om dina grannars lokala smultornställen. Det finns alltid mer att upptäcka, närmare än du tror!

Satsa på upplevelser, inte på saker

Sommaren och semestern handlar om återhämtning och att skapa minnen tillsammans med nära och kära. Och minnen skapas av att uppleva och känna saker tillsammans och inte av materialla ting. Så om du står och velar mellan det där klädesplagget eller den där festivalbiljetten, välj biljetten.

Gör en sommar-bucket-list för regniga dagar

Det kommer vara dagar som är oplanerade på din semester och då ökar risken för impulsiva köp. Vårt tips är därför att skapa en bucketlist för din sommar och semester. En bucketlist är en lista med saker och upplevelser du vill göra. Det kan vara små saker som att baka en tårta, lära dig att virka eller läsa en bok. Försök tänka lite ekonomiskt när du gör din bucketlist för sommaren. Tanken är att du ska ta fram den en regning eller oplanerad dag på semestern och få inspiration till saker att göra som inte tömmer ditt bankkonto.

Spara pengar genom att handla smart

Att vara smart med dina inköp är ett annat sätt att undvika ekonomisk oro under semestern. Satsa på frukt och grönt i säsong. Välj storpack av sånt du använder ofta. Baka själv. Gör egen marinad. Listan kan göras lång på saker du kan göra för att minska dina matkostnader.

Ett bonustips är för att få tillbaka pengar när du handlar online är att använda Nowoappens smarta cashback-funktion.

Att vara medveten om din ekonomiska situation och ta smarta beslut hjälper dig att undvika ekonomisk oro under semestern. Du kan njuta av din semester fullt ut genom att göra en realistisk semesterbudget, välja budgetvänliga aktiviteter och vara smart med dina inköp. Kom ihåg att Nowoappen också finns här för att hjälpa dig att spara pengar och hantera din ekonomi på ett ansvarsfullt sätt. För att förhindra ekonomisk oro i framtiden, börja hantera din ekonomi redan nu.