Så gör du en budget som ger dig koll på läget

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spara till pensionen
  •  | Sparskola
  •  | Spartips

Med en budget får du koll på din ekonomi. Att ha koll på din ekonomi är att ha kontroll på ditt sparande, och att ha kontroll på ditt sparande är att ha kontroll på din framtid. 

Vet du hur mycket pengar du gör av med varje månad? Har du balans? Det är grunden för en hälsosam ekonomi och ett starkt sparande. Du har säkert hört ordet budget förut. I detta inlägg delar vi med oss av hur du faktiskt gör en budget på riktigt.

När du gör en budget så delar du upp alla kostnader i olika kategorier.

Dela upp din månadsbudget enligt nedan:

Inkomster
Vilka inkomster har du som du har förfogande över? T.ex. CSN, lön, barnbidrag, extrajobb, bostadsbidrag eller annat som ger dig möjlighet att betala dina utgifter. 

Boendekostnader
Hyra, lån och försäkring t.ex. Lägg ihop allt och se hur mycket det blir och lägg i en egen kolumn.

Matkostnader
Handen på hjärtat. Vet du hur mycket du lägger på mat varje månad? Ta kontroll. Skriv upp hur mycket du äter för varje månad i en egen kolumn. Ta med eventuella energidrycker o.s.v. här också.

Transportkostnader
Hur mycket lägger du på transporter så som buss, tåg, flyg, bil och elsparkcyklar varje månad? Skriv upp det i en egen kolumn.

Kläder
Hur ser det ut på shoppingfronten? In med snittkostnaden per månad på kläder och skor i en egen kolumn.

Övrigt
Se över resterande kostnader, och var ärlig mot dig själv. Här ingår sånt som t.ex. tobak, alkohol, spel osv. Allt detta ska också in i en egen kolumn.

Sparande
Sparar du något? Om ja, in med det i en egen kolumn. Har du inget sparande? Då ska du se till att skapa utrymme för det i din budget genom att dra ner på något annat.

Räkna nu ihop dina utgifter. Överstiger de dina inkomster behöver du ändra något. Gör de inte det så vet du ju nu precis hur mycket du har över som du kan spara varje månad.

Några tips som hjälper dig att skapa en bra budget 

Skapa en mall som passar dig
Excel ett bra verktyg för att skapa en budget eftersom du kan skapa formler och uträkningar. Det är rätt skönt att låta excelformlerna räkna åt dig när du gör ändringar i din budget. Men det funkar också att bara skriva upp allt enkelt i dina anteckningar på mobilen. Det viktigaste är att det är enkelt för dig att använda din budget.

Ta hjälp med att spalta upp alla inkomster och utgifter
Logga in på din internetbank och ta hjälp av ditt kontoutdrag för att lägga in alla dina kostnader i din budget. Här ska allt in. Både spotifyabonnemanget, matkostnaderna och gymkortet. Se till att du får med så mycket som möjligt. Här kan du också ta hjälp av olika appar som samlar information om dina abonnemang vilket snabbt kan ge dig en bra överblick.

Analysera och justera då och då
När du fått in alla inkomster och utgifter är det dags att börja analysera vart pengarna går. Är det på nöjen som kostnaderna springer iväg, eller är det den dyra mobilräkningen? Se över alla kostnader du har och se om du kan få ner dem på något sätt. T.ex. genom att byta mobilabonnemang, elbolag eller skaffa ett klubbkort på din matbutik. Här gäller det att tänka att många bäckar små blir tillslut en stor å.

Så håller du din budget

Det gäller att vara realistisk när du räknar på din budget. Sätt inte upp för höga mål som du inte kan nå. Det gäller att vara ärlig mot sig själv när du märker att du går över din budget. Att leva över sina tillgångar kan i långa loppet leda till mindre sparade pengar och en sämre framtid. Går du över din budget är det första du ska göra att analysera kontoutdraget. Var drar pengarna iväg? När du listat ut det kan du börja justera din budget eller ditt konsumtionsbeteende.

Lycka till med din budget!

Relaterade dokument

  • Ladda ner vår superenkla budgetmall