Detta måste du ha koll på när det gäller din pension

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Spara till pensionen

Att förstå din pension kan kännas som en komplicerad labyrint av termer och beslut. Men oro inte dig. I detta blogginlägg bryter vi ner några viktiga delar av pensionen och ger dig verktygen för att fatta mer informerade beslut om din ekonomiska framtid.

Pensionens delar

Allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Pensionen består av tre delar som var och en spelar en avgörande roll i att forma din ekonomi som pensionär.

Allmän pension:
Den allmänna pensionen är en viktig del i din pension. Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Den grundas på alla inkomster du betalar skatt för. Den allmänna pensionen är i sin tur uppdelad och framförallt två delar. 

Inkomstpension:
Varje år avsätts 16 procent av din pensionsgrundande inkomst till inkomstpensionen. Det är med andra ord en inkomstgrundad pension som du bygger upp genom att jobba och betala skatt. I det orangea kuvertet hittar du detaljer om hur mycket du har tjänat in till din inkomstpension, inklusive eventuella värdeförändringar över tid.

Nowo hjälper dig förstå dit orangea kuvert sida 1

Premiepension:
Premiepensionen är en annan del av din allmänna pension, men här får du själv välja hur pengarna ska placeras. Det ger en unik möjlighet att vara aktiv i beslutet om hur dina pensionspengar investeras. I det orangea kuvertet ser du detaljer om vilka fonder din premiepension är placerad i och dess utveckling över tid. Om du inte gör ett eget aktivt val placeras din premiepension i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Tjänstepension:
Tjänstepension är en annan del av pensionen och den erbjuds ofta av din arbetsgivare. Det är viktigt att kolla med din arbetsgivare om vilka villkor som gäller för dig, då det är olika för alla. 

Privat sparande:
Utöver den allmänna pensionen och tjänstepensionen är det också klokt att aktivt spara själv till din pension och på så sätt ta makten över din ekonomiska framtid. Här kommer Nowo in i bilden. Med Nowo kan du enkelt spara en valfri summa t.ex. varje månad för att bygga upp din egen pensionspott. 

Varför spara till din pension själv?

Att starta ett privat sparande är avgörande för att stötta upp grunden för din ekonomiska stabilitet som pensionär. I Nowoappen kan du skräddarsy ditt sparande efter dina egna förutsättningar och vara proaktiv när det gäller din framtid.
VÅRA SPARSÄTT

Känns det svårt med din pension? Ta hjälp av våra experter
Som medlem hos Nowo har du unik tillgång till kostnadsfri rådgivning från våra pensionsexperter. De kan hjälpa dig att se över dina nuvarande val och komma med förbättringsförslag. De kan t.ex. se över dina avgifter och eventuellt sänka dem. En låg avgift på dina placeringar kan vara avgörande för din avkastning på lång sikt.
LÄS MER OCH BOKA MÖTE

Att förstå pensionen behöver inte vara överväldigande. Genom att bryta ner dess komponenter och ta aktiva steg kan du skapa en tryggare och mer ekonomiskt robust framtid. Genom att läsa detta blogginlägg har du tagit det första steget mot en mer informerad pension. 

Lycka till på din pensionsresa!