Så involverar du hela hushållet i ert sparande på semestern

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Nyheter
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks

Genom att involvera hela hushållet i sparandet kan du skapa en budgetvänlig och ansvarsfull semester där du inte går över din budget. Här är några tips för att få med hela familjen på spartåget och undvika onödiga utgifter under semesterveckorna.

Skapa en gemensam “spargris”

En rolig idé som kan engagera hela familjen är att skapa en “spargris” där alla kan bidra på sitt sätt. Det kan vara en fysisk spargris eller till och med en digital variant. En kul idé är att låta barnen dekorera spargrisen. Det kan öka intresset och engagemanget för sparandet.

Tips på hur barnen kan bidra till sparandet:

✅ Ta hand om familjens pant och låta pengarna gå till spargrisen.

Plocka ogräs på tomten eller gården och få en slant som går till sparandet.

✅ Hjälp till vid bakning inför utflykten. På så vis involveras hela familjen i en aktivitet som sparar pengar då ni slipper köpa fikat i affären.

 Har du inga barn kan du såklart ställa lite högre krav på sparandet från dig själv och kanske din partner. Men det gemensamma målet är nyckel till framgång. Att prata om ert eller ditt sparmål regelbundet kan hjälpa till att boosta engagemanget för sparandet. Ju mer du pratar om det, desto verkligare blir det ju.  

Ha ett gemensamt sparmål för ditt hushåll

Med ett tydligt sparmål blir sparandet såklart roligare. Genom att involvera hela hushållet i ett gemensamt sparmål kan ni skapa en starkare vi-känsla kring just sparandet. Diskutera och bestäm tillsammans vad ni ska göra med pengarna när ni når målet. Ska ni åka på en extra rolig utflykt, hälsa på en släkting långt bort eller köpa något roligt till hemmet? Låt fantasin flöda när ni diskuterar och bestämmer vad ni ska göra för pengarna ni sparat.  

En sak som är viktig när det gäller ert sparmål är att det passar er ekonomi. Om du t.ex. lever i en parrelation utan barn är det viktigt att sparmålet anpassas till den som tjänar mindre, så att ert sparmål inte blir en för stor belastning på dennes egen ekonomi. 

Se till att alla bidrar, efter sina förutsättningar

Låt alla i hushållet bidra till sparandet efter sina förutsättningar. Vissa kan spara mer, andra mindre. Men här är det viktigt att alla ändå bidrar ändå efter bästa förmåga. Detta skapar inte bara en känsla av ansvar och delaktighet, utan ger också extra motivation att undvika onödiga utgifter och arbeta tillsammans mot ert gemensamma mål.