Så kan du få maximal avkastning på ditt sparande

  • Kategori
  •  | Mikrosparande - Ett smartare sparande
  •  | Spara pengar - Tips & Tricks
  •  | Spara till pensionen

För att få maximal avkastning på lång sikt finns det några regler att följa och ett av dem är just begreppet lång sikt. Vid ett långsiktigt sparande behöver du sluta frestas att sälja delar av dina investeringar för att konsumera i nuet. Vår hjärnas belöningssytem föredrar kortsiktiga belöningar än det som kan vara bättre på lång sikt. Därför behöver du hitta knep som hjälper dig att låta dina pengar vara i fred så att de kan fortsätta växa.

Vad gäller långsiktigt sparande i fonder behöver du förstå att den så kallade ränta-på-ränta effekten är väldigt kraftfull. Det är nämligen under de sista åren som du kommer spara som mest. Om vi säger att du sparar samma belopp varje månad under 30 år, så är det under de sista nio åren som du kommer tjäna mest pengar än vad du gjorde under de 21 första åren. (Läs om Ränta-på ränta effekten här)

Våra mänskliga reaktioner gör ibland att vi fattar dåliga privatekonomiska beslut, det kan vara girighet, rädsla för att förlora pengar, osäkerhet eller övermod som styr. För att undvika detta kan du ha en förutbestämd investeringsstrategi som du alltid håller fast vid. En sådan strategi kan vara att du bestämmer dig för att köpa fonder/aktier med en högre risk och att du inte köper dem för att sälja på kort sikt.

Ibland lockas du säkert av att byta dina fonder till några som går bättre men det här gör att du alltid kommer ”jaga din egen svans”, du säljer i botten och köper på toppen och här behöver du bli medveten om att du antagligen förlorar pengar i stället.

Vi vet att börserna går upp och ned men när det kommer till ett lång siktigt sparande behöver du inte bry dig i nedgångarna som inträffar då och då. Historiskt sett så är nedgångarna bara små hack i en annars uppgående kurva. Det du behöver vara är mentalt förberedd på att det alltid kommer komma nedgångar, efter regn kommer det sol.

Ett sparande till pensionen kan känns väldigt långt bort och för din hjärna är det svårt att greppa att det kommer en belöning längre fram. Här behöver du hitta motivationen, du kan tänka på vilket bekvämt liv du kommer få. Du slipper oroa dig för en dålig privatekonomi när du bli äldre, du kan resa och ägna dig åt din hobby. Visualisera dig hur du vill att ditt liv ska se ut som pensionär och måla upp en bild.

Har du hört fabeln om sköldpaddan och haren? Här lyckades nämligen sköldpaddan vinna en kapplöpning mot den snabbare men lätt distraherade haren och det var tack vare sin ihärdighet och uthållighet. Och kom ihåg, det är du som är sköldpaddan när det kommer till ditt långsiktiga sparande till pensionen.

 

Källa: Boken Bli rik långsamt! Av Peter Karaszi och Ali Kashani.