Tre anledningar att börja fondspara och investera 2024

  • Kategori
  •  | Fonden
  •  | Spara till pensionen
  •  | Spartips

2024 är året då du ska ta tag i din ekonomi och börja fondspara till din framtid. Varför? Jo, för att 2024 finns det stora möjligheter när det gäller sparande. Det är inte bara ännu ett år, det är en chans att göra något fantastiskt för din framtid.

En av de bästa sakerna du kan göra är att börja fondspara och investera. Här är tre skäl till varför 2024 är det perfekta året att komma igång.

Möjligheternas år kan stå framför oss

År 2024 förväntas vara ett år med förändringar och möjligheter på börsen. En rad faktorer kan påverka detta, från globala händelser till teknologiska framsteg och ekonomiska trender. Många experter spekulerar i en positiv trend på marknaden, vilket kan innebära ökade möjligheter för dig som börjar spara.*

En sak som kan vara bra att veta för dig som är ny på det här med fondsparande är att det är svårt att försöka tajma börsen. Det är en utmaning även för rutinerade investerare. Det finns ingen kristallkula som kan förutsäga hur börsen och marknaderna kommer att se ut. Istället har långsiktiga investeringar visat sig vara mer framgångsrika över tid, eftersom de tar bort behovet av att försöka förutse kortvariga svängningar. Det innebär att ju tidigare du börjar spara, desto bättre är det för ditt sparandes potentiella avkastning över tid.

Maxa ränta-på-ränta-effekten

Ränta-på-ränta-effekten är som en snöboll som växer sig större ju längre den rullar. När du investerar dina pengar och låter dem växa över tid i t.ex. Nowofonden, kan de generera avkastning*. Den avkastningen läggs sedan till på ditt ursprungliga sparande och nästa gång får du får avkastning så får du det både på ditt ursprungliga sparande, och även på tidigare intjänad avkastning. Detta skapar en exponentiell tillväxtkurva som kan göra en enorm skillnad på lång sikt. Albert Einstein kallade detta fenomen för världens åttonde underverk.

Ta kontroll över din framtid

Att ta kontroll över sin ekonomi är en känsla av frihet. Genom att börja fondspara och investera tar du steget mot att forma en trygg, ekonomisk framtid. Det handlar om att vara proaktiv och ta ansvar för din ekonomi, vilket kan öppna upp nya möjligheter och skapa en känsla av självständighet. Du slipper också känna ekonomisk stress vilket kan vara begränsande och hindra dig från att verkligen njuta av livet.

Spara med Nowo i Nowo Global Fund

När du sparar med Nowo till din framtid så investeras dina pengar i Nowo Global Fund. Fonden har 5 av 5 stjärnor för sin avkastning hos det oberoende fondutvärderingsinstitutet Morningstar. Det innebär att fonden anses vara bland de 10 procent bästa blandfonderna i världen. Tusentals medlemmar investerar redan sina pengar i fonden. Börja spara du med och gå från ord till handling när det gäller ditt sparande. 

*Historiskt sett är fonder ett bra sätt för att få dina pengar att växa. Pengar som du sätter in i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.


Några vanliga frågor om fondsparande och investeringar:

 

Kan jag förlora pengar jag satt in?
Det korta svaret är ja. Men vad som är viktigt att veta är att sparande på börsen historiskt sett har visat sig ge avkastning över tid. Trots marknadens svängningar och oregelbundna mönster har långsiktiga investeringar på börsen gett en positiv avkastning. 

Vad är egentligen fondsparande?
Fondsparande handlar om att investera i fonder, som i sin tur samlar pengar från många olika investerare för att placera dem i en varierad portfölj av tillgångar såsom aktier, obligationer eller andra värdepapper. Genom fondsparande får du möjlighet att sprida dina pengar över olika investeringar, vilket minskar risken jämfört med att satsa allt på en enda investering. Det är en enkel och effektiv metod för att långsiktigt spara och förhoppningsvis få avkastning på dina investerade pengar.

Hur mycket avkastning kan jag förvänta mig?
Det finns aldrig några garantier för framtida avkastning. Men historiskt sett har börsen avkastat i snitt 7% per år. Ett år kan det bli mer, och ett annat år kan det bli mindre. Det är ett snitt som kan ge en fingervisning om du sparar under många år och inte tar ut pengarna i förtid.