Ny rapport visar att många unga riskerar att bli besvikna när de ser sin pension

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Spara till pensionen

I en ny rapport som Sifo gjort i uppdrag från Folksam framgår det att många tenderar bli besvikna när de ser sin slutgiltiga pension. I undersökningen har man frågat både unga och redan befintliga pensionärer om deras synpunkter på pension. Hälften av alla unga tror i rapporten på en bra pension när de slutar jobba, men pensionsexperter varnar för att de riskerar att bli besvikna och tagna på sängen.

”Det är glädjande att så många unga tror att de kommer att klara sig bra ekonomiskt som pensionärer. Men risken för framtida besvikelser är dessvärre stor och det är uppenbart att dagens pensionssystem inte lever upp till de förväntningarna som många nyblivna pensionärer har på sin pension”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Hälften av personerna i undersökningen som är mellan 18 och 29 år tror att deras ekonomi kommer att bli bra när de blir pensionärer. Samtidigt uppger drygt var tredje pensionär i åldern 65–75 år att deras pension blev lägre än förväntat. Mest missnöjda är kvinnor.

”Den allmänna pensionen ger i genomsnitt 45 procent av inkomsten hos nyblivna pensionärer vilket nog kan komma som en överraskning för många. Men tjänstepension och ett privat pensionssparande är två väldigt bra sätt att ge sig själv avsevärt mycket mer i plånboken som pensionär”, säger pensionsexperten Håkan Svärdman.

I rapporten svarar nästan var fjärde kvinnlig pensionär mellan 65-75 år att deras pension är lägre än de förväntat sig. Bland männen i samma åldersgrupp upplever 31 procent sin pension som lägre än förväntat. Över hälften av pensionärerna i undersökningen råder unga att spara till sin pension själva.

BÖRJA SPARA TILL PENSIONEN

Läs hela rapporten här.