Vad är egentligen ett fribrev?

  • Kategori
  •  | Ett smartare sparande
  •  | Fonden
  •  | Spara till pensionen

Har du hört talas om fribrev? Det verkar det det inte vara många som har när man frågor runt bland vänner och bekanta. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring som uppstår t.ex. när du byter jobb. En tjänsteman har i snitt 8 st utspridda hos olika försäkringsbolag under sitt arbetsliv.

Varje år får du som har fribrev ett brev från de försäkringsbolag din arbetsgivare tecknat avtal med någon gång. Dessa brev har man en tendens att öppna och sedan lägga på hög någonstans utan att egentligen granska innehållet, och framförallt resultatet. Inte så konstigt. Det är svårt att på en överblick, det känns krångligt och vad är egentligen vad? Det är ju fullt förståligt att de bara hamnar på hög då.

Nu kan du äntligen vända på känslan av oreda, till att faktiskt få koll på läget. I april 2021 fick du nämligen mer makt över din framtida ekonomi. Då gjordes en lagändring som gör det möjligt för dig att se över, samla och flytta dina fribrev, till ett förmånligt pris. Tidigare var detta mycket kostsamt för dig som vill flytta dina fribrev. Tack vare den nya lagen finns det nu ett tak på hur mycket ett försäkringsbolag får ta betalt av dig för att flytta dina fribrev.

“Nu får svenska pensionssparare möjligheten att flytta ihop sitt sparande, få bättre överblick över sin framtida pension och sänka sina kostnader.”
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

För att hjälpa dig få ännu bättre koll på din pension har vi inlett ett samarbete med Svenska Fribrevsbolaget. Tack vare deras tjänst kan du få en kostnadsfri sammanställning och analys av dina fribrev och vilka du kan, och bör flytta. Du får alltså personlig hjälp att minska dina avgifter och maximera din avkastning. Om du väljer att flytta dina fribrev så har du såklart möjligheten att placera dem i NOWO Fund.

FÅ EN KOSTNADSFRI ANALYS AV DINA FRIBREV