Så får du ut mest av ditt kreditkort

  • Kategori
  •  | NOWO Mastercard

När bör du använda ditt kreditkort och hur får du ut mest av det? Här får du tips på olika situationer då kreditkortet är det bästa alternativet samt hur du använder ditt kort på bästa sätt.

De allra flesta av oss använder knappt kontanter längre utan har oftast ett kort att betala med. Det är antingen ett bankkort eller kreditkort. Ett bankkort är knutet direkt till ditt bankkonto och för kreditkortet får du dina köp på en faktura. Kreditkort har också en kredit d.v.s. ett förutbestämt belopp som du kan handla för varje månad och som du betalar i efterhand.

Kreditkortets fördelar

Det som kan kännas tryggt med ett bankkort är att du inte kan göra av med mer pengar än det du har på kontot. Med ett kreditkort finns risk att förköpa sig eller få höga räntekostnader om du inte kan betala vid månadens slut. Däremot kan det vara en fördel att ha ett kreditkort om du skulle bli av med det eller att någon utnyttjat det olovandes. Då kan du reklamera köpen som kommer på faktura och behöver således inte ligga ute med pengar. Ett kort är också bra att ha när man reser eftersom du ofta får en bättre växlingskurs i en bankomat än om du växlar kontanter på ett bankkontor.

Bästa användningen

Många av oss väljer det kort som vi blir erbjudna av till exempel banken. Men det finns även andra alternativ som ger förmåner, bonuspoäng eller återbäring på det du handlar med kortet. Det kan vara traditionella bonussystem där du får erbjudanden när du samlat ihop tillräckligt med poäng eller kreditkort som är knutna till en viss butikskedja där du får återbäring på det du handlar. För att få ut mest av ditt kreditkort bör du använda kortet så mycket som möjligt eftersom det ofta baseras på hur mycket du handlar för på kortet varje månad. Naturligtvis ska du använda kortet med omdöme och inte köpa mer än du har råd med. Det finns flera webbplatser som erbjuder jämförelser för kreditkort där du enkelt kan jämföra villkoren. Det kort som passar dig bäst beror på din ekonomi och din livsstil.

Det nytänkande kreditkortet

Nu finns också det nya kreditkortet NOWO MasterCard. Med NOWO får du, istället för bonus eller återbäring, ett pensionssparande baserat på det du handlar för varje månad. En procentsats av det du spenderar avsätts i ett pensionssparande i ditt namn. Kortet är inte knutet till någon butik utan du kan använda det var som helst och varje krona räknas. Med NOWO i plånboken kan du njuta av nuet samtidigt som du planerar för framtiden. Ju mer du använder det, desto mer sparar du.

Läs mer om NOWO-kortet här