10 spartips för ett enkelt & roligt pensionssparande

  • Kategori
  •  | Spara till pensionen

Har du lovat dig själv att ta tag i ditt pensionssparande i år? Här är guiden som hjälper dig att ta tag i ditt pensionssparande på ett enkelt sätt.

 

1. BÖRJA IDAG. Visst kan det kännas länge kvar till pensionen. Men ett pensionssparande är långsiktigt och ju tidigare du börjar desto bättre. Oavsett var du befinner dig i livet så är det aldrig försent.

2. SKAFFA ÖVERBLICK. Ett enkelt sätt att få en överblick över din pension är att räkna ut den på minpension.se. Där kan du se hur mycket du beräknas få i månaden den dag du går i pension och kan därefter planera ditt privata pensionssparande.

3. VÄLJ RÄTT SPARFORM. Det finns flera sätt att spara till pensionen och det kan vara bra att kombinera olika sparanden. Du kan till exempel spara genom fonder, aktier eller amortera på lån.

4. MATCHA SPARANDET MED DIN LIVSSTIL. Med Nowo får du tillgång till unika sparsätt där du kan anpassa ditt sparande efter din ekonomi. Exempelvis kan du med Nowos unika sparsätt Autospar konsumera som vanligt samtidigt som du sparar till pensionen. Ju mer du använder ditt betalkort, desto mer sparar du. Läs mer om hur Autospar fungerar här. Vi har även andra sparsätt som du kan läsa mer om här.

5. MINIMERA FASTA AVGIFTER. Tänk på att höga avgifter blir dyrt i längden. Välj ett sparande med låga avgifter. Här kan du läsa mer om Nowofondens avgiftsstruktur.

6. VÄLJ ETT FLEXIBELT SPARANDE. Tänk på din pension även när du är föräldraledig och i perioder när ekonomin är ansträngd. Med Nowos anslutna butiker kombinerar du nytta med nöje och pensionssparar samtidigt som du handlar till dig och din familj.

7. VAR FÖRUTSEENDE. Spara så mycket du kan idag för du kan komma att behöva det om du blir sjuk eller inte kan arbeta i framtiden.

8. VÄLJ EN FÖRVALTNING SOM PASSAR DIG. En del älskar att hålla koll på fonder och följa aktiemarknadens utvecklingen. Medan andra bara vill att det ska vara enkelt och smidigt att pensionsspara. Med Nowos pensionssparande behöver du inte ens tänka på ditt sparande. Dina pengar placeras automatiskt i en vår egen fond.

9. SAMLA DITT PENSIONSSPARANDE – OM DET GÅR. Att flytta pensionssparande är inte alltid en självklarhet. Ett Individuellt pensionssparande går som regel att flytta men du kan få betala en flyttavgift. Däremot är det inte säkert att du har flytträtt för dina privata pensionsförsäkringar eller tjänstepensionsförsäkringar. Kontrollera i ditt avtal vad som gäller för dig.

10. SPARA REGELBUNDET. Låt det inte bli för krångligt eller att du måste vara aktiv i ditt sparande om du inte själv vill. Det viktigaste är ändå att du faktiskt sparar regelbundet. Hos Nowo kan du sätta upp ett automatiskt Dagspar och spara en liten summa varje dag.