Så läser du det orange kuvertet och ditt pensionsbesked

  • Kategori
  •  | Spara till pensionen

Snart landar det orange kuvertet i din brevlåda. Det skickas ut av Pensionsmyndigheten i februari varje år. Att förstå det orangea kuvertet är inte så svårt som det kanske kan se ut. I detta blogginlägg förklarar vi vad som är vad och hur du ska läsa det orangea kuvertet.

I ditt pensionsbesked, också i folkmun kallat det orangea kuvertet ser du hur mycket du totalt har tjänat in till din allmänna pension. Din allmänna pension är basen i pensionspyramiden, som består av tre delar. Allmän pension, tjänstepension och privat sparande. 

Ditt pensionsbesked berör den allmänna pensionen som i sin tur kommer från staten och består av inkomstpension och premiepension som båda är inkomstgrundade. Pengar som alltså samlas ihop därför att du har jobbat och betalat skatt och din arbetsgivare har betalat sociala avgifter.

Så läser du ditt pensionsbesked – Sida 1

Här har vi ett exempel från pensionsmyndighetens hemsida på hur ett pensionsbesked/det orange kuvertet kan se ut.

Nowo hjälper dig förstå dit orange kuvert sida 1

Men vad betyder egentligen de olika raderna och tabellerna i det orange kuvertet? Vi guidar dig igenom de olika delarna. 

Dina pensionskonton
Det finns ett konto för din inkomstpension och ett konto för din premiepension. 

Såhär läser du tabellen:

Värde 2022-12-31
Hur mycket du hade på dina konton vid förra årsskiftet i början av året. 

Beslutad pensionsrätt
De pengar du har tjänat in till din allmänna pension det senaste deklarerade inkomståret, alltså det som har tillkommit till din samlade pensionspott.

Arvsvinster
Arvsvinst är pension efter de som dör och som fördelas mellan dem som fortfarande lever.

Administrations- och fondavgift för inkomstpension och premiepension
Den avgift du betalar för administration av din allmänna pension och den avgift fondbolagen tar ut för administration av dina fonder. 

Värdeförändring
För inkomstpensionen visas hur mycket värdet på dina sammanlagda pensionsrätter har förändrats. För premiepensionen visas hur mycket värdet på ditt konto har förändrats beroende av fondernas värdeutveckling och hur mycket pengar som funnits på ditt konto vid olika tidpunkter under året.

Värde 2023-12-31
Visar hur mycket du hade på dina konton vid årsskiftet, alltså det här året.

Summa intjänad allmän pension
Detta är din allmänna pension just nu. 

Din premiepension
Premiepensionen är den del av din allmänna pension där du själv har möjlighet att välja var pengarna placeras, d v s i vilka fonder. Tabellen visar i vilka fonder din premiepension är placerad, värdet för varje fond samt även värdeutveckling och fondavgift för ditt fondinnehav. Här är det viktigt att kolla vilka som presterar! 

Du kan jämföra avgiften och din totala värdeutveckling för den genomsnittlige personen som du ser längst ner i tabellen. Då får du koll på om ditt innehav presterar bra eller dåligt. Om de presterar mindre bra bör du överväga att flytta om din premiepension till andra fonder.


Så läser du ditt pensionsbesked – Sida 2

Nowo hjälper dig förstå dit orange kuvert sida 1

På sidan två kan du se hur mycket du har tjänat in i allmän pension för två år sedan. Eftersom du ännu inte hunnit deklarera 2022 års inkomster grundas dessa siffror på din deklarerade inkomst för två år sedan, det vill säga 2022. 

Hoppas det blev lite tydligare och att du nu har lite koll på hur du ska läsa ditt pensionsbesked.


Få kostnadsfri hjälp att förbättra din pension

Känner du dig fortfarande förvirrad över din pension och alla dess delar? Som Nowomedlem har du exklusiv tillgång till våra pensionsexperter. Genom att låta en av våra experter se över din nuvarande pension och hitta förbättringar kan du minska dina avgifter. Med minskade avgifter blir det mer pensionspengar över till dig. Du får också en helhetsbild över din pension vilket ger dig bättre koll på läget. Och bättre koll på läget skapar en känsla av no worries för din framtida ekonomi. Du kan enkelt boka ett möte med en av våra pensionsexperter i appen.
BLI MEDLEM OCH BOKA MÖTE


Är du inte nöjd med hur mycket du förväntas få i pension?
Känner du att det inte riktigt känns som ett bra besked? Trodde du att du skulle få mer pengar till pensionen? Sanningen är tyvärr ofta den att förväntan vs vad du faktiskt får ut i pension gå isär. Därför finns Nowo. Med Nowo kan du spara själv till ålderns höst utöver den allmänna pensionen och premiepensionen och dryga ut kassan så att du fortfarande har råd med lite guldkant den dagen det är dags att gå i pension. Nedan har vi samlat några tips på hur du kan dryga ut din egen pension. 

Tips på hur du kan dryga ut din pension

1. Ha ett eget privat sparande där du sparar regelbundet och långsiktigt. Det räcker att spara lite och ofta. Med Nowo kan du t.ex. Lönespara vilket innebär att du sparar valfri summa varje gång du får lön. Det blir otroligt mycket pengar över tid. Flera hundratusentals kronor faktiskt.
HÄMTA APPEN OCH TESTA NOWO

2. Ta hjälp av en exptert och ta hand om din tjänstepension. Du kan t.ex. flytta dina gamla fribrev som är tjänstepensioner från dina gamla arbetsplatser. Dessa kan du flytta och på så sätt minimera avgifterna och maximera avkastningen. Via Nowo kan du få hjälp att flytta dina tjänstepensioner och fribrev och placera dem i bland annat Nowo Global Fund. Det enda du behöver göra är att boka ett kostnadsfritt möte med Nowos pensionsexprter.
BLI MEDLEM OCH BOKA MÖTE

3. Har du hört talas om löneväxling? Det är ett sätt att öka sin pension genom att betala in mer av din lön till din pension nu och betala mindre skatt när du tar ut den den dagen du går i pension. Så precis som namnet antyder så växlar du in en lite större del av din lön till pensionen istället för att få ut dem i lön här och nu. Läs mer om löneväxling här.

4. Spara med andras pengar. Ja det går faktiskt. När du är medlem hos Nowo får du tillgång till två sparsätt som inte kostar dig något mer än tid. Det är enkäter och köp i våra partnerbutiker. Du kan t.ex. gör en enkät i Nowo-appen som tar x-antal minuter och få pengar till ditt sparande som sedan placeras långsiktigt i Nowo Global Fund. Du kan också gå via Nowo när du ska handla på nätet och få cashback från butikerna till ditt sparande. Bara att tacka och ta emot för “gratis pengar”.
HÄMTA APPEN OCH TESTA NOWO


Vanliga frågor om det orange kuvertet/pensionsbesked

 

Vad är pension?
Pension är en form av ekonomisk ersättning som betalas ut efter att du har gått i pension. Pensionen ska ge en stabil inkomst för att täcka levnadskostnader och upprätthålla en acceptabel livskvalitet även efter att du slutar jobba.

Vad är orange kuvertet?
Det orange kuvertet är ditt pensionsbesked som du får från pensionsmyndigheten varje år. Där står det hur mycket du tjänat in till din pension. 

Vilka delar består pensionen av?
Det svenska pensionssystsmet består av tre delar. Allmän pension, tjänstepension och privat sparande till pensionen.

Allmän pension: Den grundläggande pensionen finansieras av staten och baseras på din inkomst under ditt arbetsliv. Är du född 1938 eller senare så avsätts 16 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till din allmänna pension.

Tjänstepension: Den delen av pensionen som många arbetsgivaren erbjuder som en del av anställningsvillkoren. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Privat pensionssparande: Du kan själv välja att spara privat till din pension via t.ex. Nowo.
SE VÅRA SPARSÄTT

Vem får pension?
Alla som har jobbat och betalat skatt i Sverige har tjänat in till svensk pension. Hur mycket du har rätt till varierar och beror på din inkomst genom livet.

*Historiskt sett är fonder ett bra sätt för att få dina pengar att växa. Historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som du sätter in i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.

Relaterade dokument

  • Exempelsida av pensionsbeskedet sida 1
  • Exempelsida av pensionsbeskedet sida 2